Forskjellsbehandling og diskriminering

Nazi-tankegang: Vil dele Pride-deltagerne etter hudfarge

Det er den alternative Nørrebro Pride i København som har kommet på den vanvittige ideen om hudfarge-sortering. De svarte først og de hvite stille bakerst.

Nørrebro er en av de mest innvandrertette bydelene i København, der mange av beboerne, ikke minst dansker, nettopp fremhever mangfoldet. Men nå blir dette «mangfoldet» satt på en merkverdig prøvelse – av ingen ringere enn en Pride-bevegelse. Opprinnelig ble Pride-bevegelsen lansert som Gay Pride, altså at man skulle være stolt av sin homofile legning, i senere tid har bare «pride» (stolthet) stått igjen, kanskje fordi det har kommet en rekke ulike kjønns- og seksualitetsuttrykk til.

Sorterer «allierte» på hudfarge

Denne alternative paraden, ved navn Nørrebro Pride, vil ikke være en del av den offisielle Copenhagen Pride, melder Berlingske. For i Nørrebro Pride vil man dele deltakerne opp etter hvilken hudfarge de har. Dette så vi også under Black Lives Matters (BLMs) demonstrasjoner tidligere i år i Danmark.

Facebook lanserer Nørrebro Pride 20 «blokker» som deltakerne skal plassere seg i. Her heter det at fremst i paraden skal «det globale flertallet» av BIPoCs (Bipoc står for black, indigenous og people of color, altså svarte, urfolk og fargede) gå, etterfulgt av blokker bestående av «allierte». De hvite allierte, som altså skal gå bakerst, bes for øvrig om å være «oppmerksom på de rundt deg og hvor mye plass du tar». Hver av disse blokkene skal skilles fra hverandre med en banner.

Den offisielle Copenhagen Pride, som har eksistert siden 1996, gikk frem til 2017 gjennom Nørrebro. Av ikke uttalte årsaker, vi kan vel anta at det handler om innvandrertettheten i bydelen og at mange homoseksuelle, biseksuelle, transpersoner, gueerpersoner, og hva nå alt heter, ikke følte seg trygge, så fra 2017 ble ruten lagt utenom Nørrebro.

Nazistisk tankegang

Lars Aslan Rasmussen som er talsperson for likestilling i Socialdemokratiet forteller til Berlingske at han ble glad da han hørte om den alternative Pride-paraden på Nørrebro – men så fikk han høre om raseoppdelingen. Han sier han først trodde det var en vits.

Ifølge Aslan Rasmussen er det vanvittig at Nørrebro Pride vil gjøre en raseoppdelt  parade under Pride-uken hvor nettopp mangfoldet skal hylles.

 – Man kommer forhåpentligvis til Pride fordi man går inn for mangfold. Nørrebro er ensbetydende med mangfold og da er det ødeleggende at noen få idioter bryter dette ned ved å arrangere en Pride hvor man deler folk opp etter raser. Det er en fullstendig nazistisk tankegang, som jo bare er ødeleggende, sier han.

Aslan Rasmussen viser til at det både er likestillingsproblemer og rasisme i Danmark, for eksempel at homofile kan får problemer ved å gå hånd i hånd, men avviser fullstendig at raseoppdeling er veien å gå. Han er også rystet over at man kan finne på å plassere noen foran eller bak utelukkende basert på hudfarge. Det er på alle måter skadelig, sier han.

Sett foten ned

Antakelig, eller forhåpentligvis, er 99 prosent av den danske – og norske – befolkningen enige med Aslan Rasmussen, men man må kunne spørre seg: Hvordan havnet vi her?

Berlingske har for øvrig prøvd å få en forklaring fra Nørrebro Pride, uten å lykkes. La oss håpe de klarer det, for dette er en forklaring nok mange vil høre. Er den av typen BLM tidligere har levert, altså svarte mennesker teller mest, så bør noen og enhver begynne å tenke på hva vi faktisk er med på å legitimere ved å ikke avvise slik nazi-tankegang og -oppførsel.

Og det må vi gjøre før det blir for sent. Denne rasisme-debatten som vi har adoptert fra USA, er intet annet enn fullstendig galskap. Nå må noen voksne sette foten ned.