Frihetsverdier

– Aftenposten dytter hijab på småjenter

- Vi vil speile samfunnet, sier Aftenposten etter illustrasjonen deres av ei lita jente i hijab. En mor og lærer svarer: - Hver gang det trykkes et bilde av en jentunge med hijab, får foreldre som vurderer å ikle datteren plagget et dytt til nettopp å gjøre det.

Vi fortalte i går at Aftenposten Junior nylig illustrerte en artikkel med ei lita jente i hijab i et klasserom sammen med andre elever. På forsiden var det kun jenta å se. Altså fremstod dette som ren promotering av barnehijab.

Forsidehenvisningen.

En mor og lærer reagerte kraftig på Junior-magasinet fra midten av august. Hun sendte derfor epost til redaksjonen:

Til redaksjonen!

Som mor og lærer er jeg sjokkert, provosert og svært skuffet over bildebruken i denne reportasjen. Hijab er kvinnediskriminerende plagg, som i alle fall ikke har noe på småjenter å gjøre. Ved å normalisere og hverdagsliggjøre dette plagget på ei lita jente, gir dere næring til ekstremtolkning av islam og de som jobber for å usynliggjøre jenter.

Det hadde vært interessant å høre begrunnelsen til redaksjonen for bildebruken.  

Begrunnelsen

Svaret fra Aftenpostens redaksjon kom i går, og det viser med all tydelighet hvordan det tenkes/ikke tenkes i norske medier:

Takk for e-post. Vi blir glade for tilbakemelding på hvordan vår journalistikk kan oppfattes av leserne våre. Jeg kan forsikre deg om at det ikke ligger noen bevisst agenda fra vår side i denne illustrasjonen. Men vi i Aftenposten Junior er opptatt av å speile samfunnet rundt oss, og det er også et oppdrag vi deler med våre illustratører, uten at det i denne aktuelle saken ble gitt noen instrukser om hvordan det konkret skulle løses. Mange norske jenter bruker hijab, og det kan man jo være enig eller uenig i på et personlig plan, men vi tar ikke stilling til den debatten med denne illustrasjonen. Men vi er takknemlige for at du tar deg tid til å gi oss tilbakemelding, det fører alltid til gode diskusjoner internt hos oss.

Ingen bevisst agenda annet enn å «speile samfunnet». Ja, da er det mye som må «speiles», og som overhodet ikke er tema som fremmer det gode Norge. Jeg skal ikke kommentere ytterligere enn å si at det er befriende å få bekreftet hva man lenge har forstått: Redaksjonene aner ikke hva de holder på med av «verdispeiling». De har ingen empati med endog små barn som tvinges til å bruke hijab om det så er 30 grader i Oslos gater, og de våger engang ikke å drømme om å få en tur til fjorden for å – harambade.

«Håpløs argumentasjon»

Moren og læreren svarer så godt tilbake, at nok er sagt fra vår side i denne omgangen:

Hvis tanken er å speile samfunnet «blindt», er det mye dere må trykke bilde av og normalisere framover. Dette er håpløs argumentasjon. Aftenposten speiler ikke med dette bildet, dere mener, påvirker og normaliserer. Hver gang det trykkes et bilde av en jentunge med hijab, får ekstremistene vann på mølla til å fortsette å dekke til jentene sine. I tillegg får de som vurderer å gjøre det, et dytt for nettopp å gjøre det. Jeg er opprørt og skuffet over at dere ikke ser hvor negativ denne billedbruken er.

Hovedillustrasjon: HRS