Politikk

Nytt venstreorientert parti – som er islamkritisk

Det nystiftede partiet i Danmark har sett seg grundig lei av at islamkritikk ensidig kobles til høyresiden.

Partiet, som ble offentlig presentert i går, har plassert seg selv på venstresiden inn mot sentrum i politikken. Derfor kaller de seg da også for et nytt sentrum-venstre (Nyt Centrum-Venstre, NCV).

Det mest oppsiktsvekkende med NCV er at det slår fast at de er et islamkritisk parti, og de stiller seg også kritisk til innvandring fra muslimske land, særlig land der sharia er utbredt. 

Eks-imam Akkari

Vel så oppsiktsvekkende er det kanskje at tidligere imam Ahmed Akkari er medstifter av NCV, selv om han ikke stiller opp som kandidat. Akkari ble så og si verdenskjent under Muhammedkarikatur-krisen (fra 2005), da han var en av dem som oppildnet til vold og opprør på reiser i Midtøsten mot Danmarks islamfiendtlighet og krenkelse av verdens muslimer. Men Akkari kom på bedre tanker og vendte seg mot islamismen. I 2013 reiste han rundt i Danmark og holdt foredrag om islamisering. Han kom også med en offentlig unnskyldning til Naser Khader, Kurt Westergaard og Anders Fogh Rasmussen for sin rolle under Muhammedkrisen. Året etter kom han med boken «Min afsked med islamismen – Muhammedkrisen, dobbeltspillet og kampen mod Danmark».

Ifølge dr.dk mener NCV at venstresiden snur ryggen til en udemokratisk samfunnsutvikling, der religion tar altfor mye plass. Og de tar heller problemene i muslimske miljøer alvorlig.

Venstresidens berøringsangst

– Det er fortsatt stor berøringsangst på venstresiden. Socialdemokratiet tok noen skritt opp mot det siste valget – for å få deres velgere tilbake fra Dansk Folkeparti, men spørsmålet er hvor helhjertet det er. Jeg tror det mer er en taktisk manøvre, sier medstifter og partiets nestleder, Jens Baj.

NCV vil kjempe for at de vestlige frihetsverdiene igjen blir styrket i Danmark. Det handler ikke minst om kampen mot sosial kontroll, samt at barn kan vokse opp og velge sin religion på et opplyst grunnlag.

Partiet vil heller ikke gå på kompromiss med velferden. Ivaretakelse av velferdsstaten – samt frihetsverdiene – utgjør to av fem hovedpunkter i partiprogrammet, illustrert som en «politisk 5-stjerne». De øvrige spissene i stjernen er globale relasjoner, grønn omstilling og demokratiske reformer.

Islamkritisk

– Man kommer heller ikke utenom at vi er et islamkritisk parti, forteller Baj, og fortsetter:

– Så lenge samfunnet fungerer som det gjør nå, er vi også kritisk til innvandring fra muslimske land, især land hvor sharia er utbredt.

Han påpeker at det ikke bare handler om å være islamkritisk, men kritisk til det han betegner som en «dogmatisk religion, som er passé». Videre viser han til at det er dypt problematisk at tre av fire muslimer i Danmark mener det skal være ulovlig å kritisere islam, slik en undersøkelse utført av Justisdepartementet avdekket. Baj mener at noe slikt ikke ville forekomme blant kristne.

NCV vil også ta et oppgjør med oppfatningen som hersker om at man ikke kan tilhøre venstresiden i politikken og være islamkritisk, eller kritisk til religion generelt. Baj mener det er venstresiden selv som har stemplet islamkritikere som å tilhøre høyresiden.

Sparket

Foruten Akkari og Jens Baj , er den tredje stifteren Hanna Ziadeh, som også er partiets leder. Jens Baj synes å være en relativt ukjent person i offentligheten, mens Ziadeh har gjort seg bemerket.

Hanna Ziadeh har en ph.d. i menneskerettigheter og cand.mag, i arabiske, samfunnsfaglige studier, og har jobbet på det danske institutt for menneskerettigheter. Men etter 12 års arbeid på instituttet, fikk han sparken. Weekendavisen har tidligere fortalt at grunnen var at instituttledelsen oppfattet han som «provoserende» og «illojal» under en konferanse i Beirut. Der holdt Ziadeh foredrag om menneskerettigheter, hvor han, under en sekvens om tortur, kom til å smile til en syrer som var tilstede. Syreren utbrøt: «Hvorfor ser du meg?». I en kaffepause skal Ziadeh, i en samtale med en egypter, kommet inn på at landet nylig hadde kidnappet og torturert bloggeren og menneskerettighetsaktivist Esraa Abdel-Fattah (som i 2011 var nominert til Nobels fredspris).

I ettertid klaget både Syria, Egypt og FN-organet ESCWA (Economic and Social Commission for Western Asia), sistnevnte hadde for øvrig invitert han, på Ziadehs, ja, hva skal vi si, frittalenhet eller ærlighet? Det var i alle fall det som sendte Ziadeh på hodet ut av institutt for menneskerettigheter. Ziadeh har hevdet at instituttet driver med «alibi-menneskerettighetsarbeid» der arabiske diktaturer bruker det danske menneskerettighetsinstituttet som et «fikenblad» uten å forplikte seg til noe som helst.

Ziadeh er født i 1965 i Beirut, Libanon, og kom til Danmark i 1986.

For øvrig var ikke Akkari med på presentasjonen av det nye partiet. Han skal være på Grønland, hvor han arbeider.

Så blir det spennende å følge med om NCV vil gjøre seg bemerket i dansk offentlig politikk, eller om det bare blir en plaff på den politiske himmelen. Uansett er det interessant at et lyserødt parti erkjenner seg å være islamkritisk, men det vil islamforsvarerne, spesielt i de etablerte mediene, neppe ta noen notis av.

Partiets hjemmeside finner du her: NVC.dk