Islam

En kulturell katastrofe å tillate kamprop fra minareter

Det koker i dansk toppolitikk fordi tre islamske trossamfunn har søkt om tillatelse til bønnerop fra minareter. De Konservative kaller det hele en kulturell katastrofe, mens integreringsministeren kaller slike rop for "kamprop".

De konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti vil ha et nasjonalt forbud mot bønnerop fra moskeer i Danmark. Temaet er ikke minst satt på dagsordenen fordi tre islamske trossamfunn søkte i mai om tillatelse til å kalle inn til bønn via høytalere. I tillegg fikk bønneropene fra gettoen Gellerupparken i Århus da ramadan ble avsluttet politikere fra borgerlig side til å gå opp i det røde felt.

Det var den ytterliggående sharia-moskeen «Fredens Moské», også kalt Grimhøj-moskeen og som har produsert flest kjente jihadister til IS, som tok steget helt ut, og satte opp høytaleranlegg på en fotballbane i Gellerupparken i mai. Banen er omringet av massive boligblokker. Seansen ble filmet (her video), og lagt ut på Facebook.  Dette er moskeen som er avslørt med skjult kamera som en fullendt sharia-moské, med støtte endog til bruk av voldelige straffemetoder.

Og også i mai gjallet bønnerop fra høytaleranlegg på en personbil i Gellerupparken. «Hvis du vil bo i Midtøstenkulturen din – gå hjem. Ikke plag oss med det!» raste eks-statsråd på utlendingsfeltet, Inger Støjberg (hovedillustrasjonen).

Dette er bakteppet for at det koker i dansk toppolitikk. For bønnerop er ikke forbudt, i henhold til nasjonal lovgivning.

«Himmelropende galt»

Marcus Knuth, integrerings- og utlendingstalsperson for Det Konservative Folkeparti:

-Tanken på at vi skal høre høytalerforsterket bønnerop på arabisk over de danske hustakene er himmelropende galt.

Mattias Tesfaye, integrerings- og utlendingsministr for Socialdemokratiet:

-Vi skal ikke ha bønnerop i Danmark. Når man er på vei ned til Føtex for å kjøpe fredagsgodteri, så skal det ikke gjalle et slikt kamprop ut over hustakene.

Talen er om mulig enda klarere fra Pernille Vermund i Nye Borgerlige og Inger Støjberg i Venstre, Vermund kaller bønnerop for en «maktdemonstrasjon» når islam slår seg ned i et samfunn som «fremdeles ikke har overgitt seg til islam». Bønnerop er «religiøs sjikane og ideologisk indoktrinering», fortsetter Vermund, og understreker at det kun er islam «som benytter seg av slike aggressive metoder for å utbre sin lære og presse seg inn i vår fortrinnsvis kristne kultur».

«Alle andre trossamfunn enn de muslimske er fredelige», sier Vermund fra Folketingets talerstol. Se videoen her på 1. min. 20 sek.

Men Regjeringen svikter?

I forrige uke la blå blokk frem et nasjonalt lovforslag mot bønnerop, unntatt Liberal Alliance. Tross sine meget tydelige uttalelser om ubehag med bønnerop, kan det se ut som om Regjeringen, anført av Socialdemokratiet, kommer til å svike. For Tesfaye peker på grunnloven og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og sier at et forbud ikke vil være forenelig verken med den ene eller den andre:

På baggrund af et beslutningsforslag fra Nye Borgerlige i maj om specifikt at forbyde muslimske bønnekald har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye(S) udtalt, at det ikke vil være foreneligt med hverken Grundloven eller Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (utheving red.).

Regjeringen kan komme til å skyve ansvaret over på den enkelte kommune, og slik skape lokale konflikter, i stedet for selv å stå rakrygget bak et nasjonalt forbud.

I dag skal forslaget opp til votering i Folketinget.

Hovedillustrasjon: HRS

TV2