Kriminalitet

750 kroner for å få drept kone nummer 2 i Pakistan

Norsk statsborger er tiltalt for bestillingsdrap av kone nummer to i Pakistan, prislapp 750 kroner. Vil Regjeringen vennligst kriminalisere flerkoneri?

Aftenposten omtaler i dag en sak (bak betalingsmur) på en høyst besynderlig måte. Den ordrike overskriften lyder som følger:

«Pass på barna mine», var det siste hun sa før hun døde av skuddene på åpen gate i Pakistan. Nå er hennes norske ektemann tiltalt for å ha bestilt drapet.

Norske ektemann?

Hvor norsk denne mannen er kan vi nok diskutere, men han er utvilsomt bigamist – som er ulovlig i Norge. Det bryr åpenbart Aftenpostenjournalist Wasim Riaz, som de fleste av våre politikere, ikke seg nevneverdig om. For vi ser gjennom fingrene med denne problematikken ettersom slike ekteskap ikke sidestilles med gyldige ekteskap etter (vår) ekteskapslov, slik som vår egen kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) nylig slo fast.

Dette skjer uten tanke på at det finnes kvinner som lider under en slik praksis – praktisert av norske statsborgere. Mens Norge klarer å gjøre sexkjøp ulovlig også i utlandet, så er interessen for å beskytte kvinner mot bigamister ikke tilstede.

Det er først langt ned i artikkelen at Aftenposten finner det verdt å nevne følgende:

«Mannen hun giftet seg med i 2005, var allerede gift og hadde flere barn i Norge. Han er norsk statsborger og har lang botid i Norge.»

Barna rett til norsk statsborgerskap

Dette arrangerte ekteskapet, der partene ikke hadde møtt hverandre før, endte med at mannen (i 60-årene) nå er tiltalt for å ha bestilt drapet på sin kone nr.2 (eller kanskje han hadde flere enn to koner?) som bodde i Pakistan. Sobia Shehzadi var 40 år da hun ble skutt og drept på åpen gate i Shahdara, rett utenfor millionbyen Lahore, i mai 2017. Sobia hadde to mindreårige sønner med mannen i Norge.

Dette er barn som automatisk har rett til norsk statsborgerskap ettersom far har norsk statsborgerskap, men det finner heller ikke Aftenposten verdt å nevne. For slik har Norge tilpasset statsborgerskapsloven til bigamister.

Allerede for mange år siden, da vi jobbet med problematikken med barn som sendes til foreldrenes opprinnelsesland (2003 og 2004), fikk vi høre fra flere av våre utenriksstasjoner at Norge ikke aner hvor mange potensielle norske statsborgere vi har grunnet barn født i flerkoneri.

For tiden bor guttene til Sobia i Pakistan hos besteforeldrene, som fortsatt sørger over å ha mistet sin datter og håper på rettferdighet.

Motivet: penger?

Politiet har jobbet nøye med saken, og har også tatt avhør i Pakistan. Den tiltalte mannen har sittet i varetekt i Norge i nesten to år. Ifølge tiltalen har han oppfordret en person til å drepe Sobia mot vederlag. Pris? 750 norske kroner.

Ifølge politiet, som sitter på kvitteringen, ble pengene ble sendt fra Norge få dager før drapet.

Han som utførte drapet var vaktmester på et større eiendomskompleks, bestående av leiligheter og butikker, der den tiltalte mannen «eier noen seksjoner». I en av leilighetene bodde Sobia med barna. En av teoriene for drapet, forteller onkelen til Sobia til Aftenposten, er at Sobia skal ha prøvd å overføre noen av eiendommene på sønnenes navn, slik at de kunne sikres en økonomisk fremtid.

Vaktmesteren ble pågrepet av pakistansk politi rett etter drapet. Han fortalte i avhør at han hadde fått betaling av mannen i Norge for å drepe Sobia, noe han senere har trukket tilbake. Han er nå tiltalt i Pakistan for drapet, det samme er «ektemannen» i Norge.

Den norske statsborgeren nekter å han noe å gjøre med drapet på Sobia.

Rettssaken starter i Oslo tingrett i september. Det skal bli interessant å se hvordan retten forholder seg til dette «ekteskapet».