Vold og overgrep

Pakistaner holdt kona innesperret med hengelås i to år

Samtidig utøvde han vold mot henne og barna, inkludert voldtekter av kona. Nå sitter han selv bak lås og slå.

Den rystende saken førte til varetektsfengsling i går. Pakistaneren på 54 år holdt kona innesperret i to år ved bruk av innvendige hengelåser. Først 26. mars ble hun befridd. Politiet sier ikke hvordan hun kom seg fri.

Paret bodde i en leilighet i Valby, en bydel sør-vest i København. I tillegg til å låse hustruen inne, hadde han nedlagt forbud mot noensinne å forlate leiligheten.

54-åringen er nå siktet for vold, grov vold, langvarig frihetsberøvelse, voldtekter og drapstrusler. Han skal ha truet kona med pistol og sagt: «Jeg kan også bruke denne her.»

Fengslingsmøtet foregikk bak lukkede dører, derfor kjenner man ikke til mannens forklaring. Siktelsen ble lest opp av aktir før dørene ble lukket.

Efterforskningsleder Brian Belling, afdelingen for personfarlig kriminalitet, kan ikke oplyse nærmere om sagens opståen, fordi den har været behandlet for lukkede døre.

Volden mod kvinden omfatter blandt andet knytnæveslag, at hun fik vredet en arm rundt, blev kastet ned på en sofa og stukket med kniv. Volden mod de tre børn omfattede, ifølge sigtelsen, diverse slag med hænderne.

Historisk streng straff i Norge

Saken fra Danmark har paralleller til en historisk sak i Norge, der en likestillingsforsker (sic) ved da Høgskolen i Oslo ble ilagt en en av de aller strengeste straffene for familievold. Mannen, fra Bangladesh, hadde hentet seg en barnehustru fra hjemlandet.

Det var HRS som brakte historien om den unge jenta som skulle ha blitt grovt mishandlet og frihetsberøvet av sin ektemann (33). Den unge jenta, med usikker alder, var svært ung da hun ble giftet bort til bangladesheren som var bosatt i Norge. Mannen hadde selv fått opphold i Norge gjennom ekteskap med norsk kvinne. Da de ble skilt, fikk mannen opphold på selvstendig grunnlag, og ektet jenta i Bangladesh, som kom på familiegjenforening til Norge.

Mannens grove mishandling av jenta ble oppdaget ved en tilfeldighet. Det var tilløp til brann i blokken der ekteparet bodde på Grønland i Oslo, og under evakueringen insisterte naboer på at det kunne være en kvinne i en av leilighetene. Ektemannen, som var på jobb, ble oppringt, da ingen svarte i leiligheten. Mannen nektet først for at det var noen der, men kom så og låste opp, og ut kom en «kvinne» i heldekkende muslimsk bekledning. Under avhør hos politiet ble kvinnen overtalt til å vise ansikt, og frem kom en forskremt og sterkt forslått jentunge.

Senere kom det frem at den unge jenta hadde levd i en torturlignede situasjon. I januar 2007 ble det tatt ut tiltale mot mannen, etter straffelovens § 219 første ledd, som blant annet omfatter trusler, vold, og frihetsberøvelse, med en strafferamme på inntil seks år.

Borgarting lagmannsrett dømt mannen til 3 år og 6 måneders ubetinget fengsel, noe som tilsier at dette er en av de strengeste straffene i Norge for familievold. I lagmannsretten ble han også skilt ved dom og han måtte betale ekskona 150.000 kroner i oppreisning.

Politiadvokat Richard Beck Pedersen omtalte straffeutmålingen den gang som historisk, og sa til NTB at ”Så vidt meg bekjent har det aldri før vært idømt en så streng straff i en familievoldssak”.

«Jeg har aldri sett en liknende familievoldssak. Du må til tortursaker i torpedomiljøet for å finne tilsvarende», sa Beck Pedersen også.

De forsvarsløse

Jenta ble beskrevet som totalt forsvarsløs, og dette ser ut til å være en korrekt beskrivelse også av hustruen innestengt i en leilgihet i Valby. Sannheten er at vi fremdeles ikke vet hvor mange slike kvinner det finnes i Norge og Skandinavia, som er frihetsberøvet og grovt voldsutsatt av sine ektemenn fra islambeltet – år ut og år inn. Typisk er de hentebruder og totalt overlatt ektemannen og hans eventuelle storfamilies gode eller onde vilje.

Her ligger en av de mørkeste sidene ved familieinnvandring begravd fremdeles.

Extrabladet