Aktuelt

Tyskland forbyr Hizbollah – gjennomfører razziaer

Regjeringen i Berlin forbyr alle Hizbollah-aktiviteter på tysk jord og betegner den libanesiske gruppe som en terrororganisasjon, opplyser det tyske innenriksdepartementet ifølge nyhetsbyråene ritzau/dpa. Dermed følger Tyskland i samme spor som Israel, USA, Canada, Nederland, Bahrain og Egypt, som alle har kategorisert Hizbollah som en terrororganisasjon. Tysk politi gjennomførte tidlig…

Regjeringen i Berlin forbyr alle Hizbollah-aktiviteter på tysk jord og betegner den libanesiske gruppe som en terrororganisasjon, opplyser det tyske innenriksdepartementet ifølge nyhetsbyråene ritzau/dpa.

Dermed følger Tyskland i samme spor som Israel, USA, Canada, Nederland, Bahrain og Egypt, som alle har kategorisert Hizbollah som en terrororganisasjon.

Tysk politi gjennomførte tidlig i dag razziaer mot shiamuslimske moskeer i Berlin, Dortmund, Münster og Bremen. Pressetalsmann for innenriksminister Horst Seehofer, Steve Alter, la til på Twitter at selv i krisetider (koronatider) er «rettsstaten i stand til å handle».

Hizbollah er en shiamuslimsk organisasjon med tette forbindelser til Iran. Det er den største politiske bevegelse i Libanon og en avgjørende aktør i den libanesiske regjeringen.

Det skal være Israel og USA som har lagt press på regjeringen i Berlin for at få den til å forby Hizbollah. Tyskland har tidligere skjelnet mellom den politiske og den militære gren av Hizbollah. Hva gjelder sistnevnte har den i Syria kjempet sammen med president Bashar al-Assads hær.

Israels regjering kaller det tyske forbudet for «et viktig skritt i riktig retning i den globale kampen mot terrorisme». Israels utenriksminister, Israel Katz, oppfordrer alle europeiske land og EU om å gjøre det samme.

Så gjenstår det å se om Norge følger opp en slik anmodning. Det vil i alle fall være naivt å tro at vi ikke har Hizbollah-tilhengere her, da vi har en rekke sjiamuslimer (det finnes ingen offisiell statistikk på antall).