Politikk

Ungdom holder «koronafester» – og hoster på gamle bare «på gøy»

Tyskland, Frankrike, Spania, Florida, Australia - alle har de samme problemet med ungdom som oppfører seg som koronarebeller og holder koronafester.

I Tyskland er nattklubber og -barer stengt, noe de unge har funnet sin «løsning» på. I helga holdt unge tyskere «koroanfester» i en flere av landets parker. Politiet måtte rykke ut til en rekke slike fester både i Berlin og Bayern for å få oppløst festene og sendt de unge hjem.

Men ikke bare nekter de unge å forholde seg til reglene om sosial avstand, de har også funnet ut at det er skrekkelig gøy å skremme mennesker. I noen tilfeller sjikanerer de eldre og utsatte borgere for covid-19 ved å hoste på dem, mens de roper «korona!» Ifølge den bayerske regjeringssjefen Markus Söder skjer dette i ulike sammenkomster.

På nåværende tidspunkt skal 27.436 mennesker være registrert smittet i Tyskland og 114 er bekreftet døde av covid-19. Bare siste døgnet skal det være registrert nesten 5.000 nye smittede.

Søndag annonserte forbundskansler Angela Merkel «kontaktforbud» i landet. I de neste to ukene får ikke flere enn to personer samles.

Men det er ikke bare i Tyskland at det finnes unge «koronarebeller», melder AP News.

Ung og uansvarlig

Fra Frankrike til Florida samlet unge, ikke minst studenter, seg i helga på strender og parker for å nyte et fantastisk vårsol med en fest.

I Frankrike, hvor det er portforbud med mindre det er strengt nødvendig å bevege seg ut, har politistyrker måttet vokte landets togstasjoner for å sikre at folk ikke reiser til sine fritidshus. I Paris er veiene langs Seinen stengt for å unngå at pariserne samler seg der i det nydelige vårværet. Men noen steder kjemper folk bokstavelig talt mot politiet.

I Clichy-Sous-Bois, en forstad til Paris, ble en politimann bitt av en person som betjenten ba om å dra hjem. I Lyon truet en stor forsamling med å spytte på politifolkene som forsøkte å spre gruppen.

«Det er noen som tror de er små helter når de bryter reglene. Men nei. De er dumme og en trussel mot seg selv», fastslår den franske innenriksministeren Christophe Castaner etter helgas koronafester.

Fra og med i dag har Frankrike stengt alle utendørs matmarkeder. Folk forbys også å trene utendørs i mer enn én time per dag, og må holde seg innenfor en radius på én kilometer fra boligen.

I Spania, som bare er slått av Italia i registrerte antall smittede i Europa, nå på i underkant av 40.000, herav 5.400 helsefagarbeidere, 2.696 er døde, ble helikoptre sendt ut i helga for å holde øye med om folk samlet seg i storbyenes parker.

I Florida ble strender stengt av etter at unge, berusede studenter samlet seg i gigantiske fester i strandkanten. I Australia måtte politiet rykke ut da hundrevis av unge samlet seg på Sydneys populære Bondi Beach.

Én ting er nå at unge er overmodige og tror at de er udødelige, hvilket spredningen av koronaviruset forteller at de ikke er og uansett kan de være smittebærere, men at det på noen måte skal være morsomt å skremme folk som er i større risiko enn dem selv er nedslående.

Oslo sliter også

At ungdom har problemer med å forholde seg til slike regler så vi også for et par uker siden i Norge, med langt over 100 berusede ungdommer langs løypene i Holmenkollen da verdenscupen i langrenn ble avholdt, til tross for oppfordringen om at publikum skulle holde seg unna.

Oslo har i tillegg problemer med at ungdom tar seg inn på avstengte idrettsanlegg, der problemet er blitt så omfattende at politiet er blitt bedt om å hjelpe. Samtidig viser ungdomsgjenger at de ikke bryr seg nevneverdig om koronaviruset. Ettersom store deler av Oslos befolkning holder seg mest mulig hjemme, og butikker er stengt, så utnytter de situasjonen til kriminelle handlinger. Ikke minst synes problematikken å ha eskalert på Oslo øst, i området Grønland-Tøyen. Det har fått flere til å ta til ordet for at politi og påtalemakten gis bedre verktøy for å fjerne kriminelle fra det offentlige rommet under koronakrisen.

HRS er blitt tipset fra flere om at innvandrertette områder, som for eksempel på Grønland, ikke synes å ta oppfordringen om sosial avstand særlig alvorlig.

«Når jeg går gjennom Grønlands torg på vei til jobb er innvandrerkafeene stappfulle… Som om ingenting har skjedd,» sier en av dem.

Og i dag ble de strenge tiltakene i Norge – ikke overraskende – videreført til over påske. Det må vi alle respektere og ta innover oss, ung som gammel, innvandret eller ikke, det er det som er samfunnslimet.