Fundamentalisme

Parlamentet i Tyrkia ble omgjort til en slagmark

I det tyrkiske parlamentet brøt det i går ut slåsskamp hvor beskyldningene haglet mot Erdogan.

Mens hele den vestlige verden følger med på Tyrkias Recep Erdogans militære inntog i Syria og presset på Europa, går det også heftig for seg i det tyrkiske parlamentet.

Gårsdagens parlamentsmøte i Ankara endte i slåsskamp. Bakgrunnen er konflikten med Syria. Parlamentsmedlemmer fløy på hverandre og slagene satt løst:

 

Nå er det ikke første, og neppe heller siste, gang at det tyrkiske parlamentet omgjøres til en slagmark, men det viser igjen at Erdogans makt i Tyrkia glipper.

Det var på en pressekonferanse på begynnelsen av denne uken at lederen av opposisjonspartiet Det Republikanske Folkepartiet (CHP), Engin Ozkoc, beskyldte Erdogan for manglende respekt for de soldater som er blitt drept under kampene i Syria. Ozkoc beskyldte også Erdogan for å sende vanlige tyrkeres unge i krig, mens hans egne er fritatt for militærtjeneste. Rundt 60 tyrkiske soldater skal ha falt i kamp i Syria.

Erdogan ble kalt både uredelig, forræderisk og uverdig, noe som han gjentok på twitter og som også ble fremmet under gårsdagens parlamentsmøte.

Parlamentets president Mustafa Sentop, partikollega av Erdogan, fordømte opposisjonslederen utsagn og meddelte at det vil bli undersøkt hvorvidt Ozkoc kan rettsforfølges for injurierende uttaleser om landets president. Slike «undersøkelser» har i Tyrkia en tendens til å gå den veien Erdogan ønsker.

Samtidig skal Erdogan i dag møte Russlands president, Vladimir Putin. Det er en smule spesielt, da Putin støtter Assad-regimet i Syria, det samme regimet som Erdogan vil ha fjernet. Samtidig selger Putin våpen til Erdogan, som dermed gjør det mulig for Erdogan å videreføre konflikten. Videre utløser konflikten nye flyktninger, det er beregnet at det vil bli opp mot 1 million nye flyktninger – som vil prøve å ta seg inn i Tyrkia.

Men nå skal altså Putin i møte med Erdogan prøve å få på plass en våpenhvile.

(Via DNK.dk)