Innvandring

Danmark klar til å sende jetfly til Egeerhavet for å stoppe migrantene

Den danske statsministeren Mette Frederiksen (S) har sendt personlige brev til statsministrene i Hellas og Bulgaria og tilbudt fly for å overvåke grensene mot Tyrkia.

Det opplyser statsminister Mette Frederiksen til dansk TV 2.

– Der er ingen tvil om at Hellas og Bulgaria står overfor en stor oppgave med å beskytte Europas ytre grenser. Derfor har jeg kontaktet mine greske og bulgarske kolleger og gitt tilsagn om at Danmark er klar til å støtte med ytterligere bidrag som kan beskytte Europas grenser, sier Frederiksen.

Det var fredag 28. januar at Tyrkias statsminister Recep Erdogan erklærte at han ikke ville stoppe migranter som ønsker å ta seg til Europa. Erdogan bedriver for tiden et meget farlig spill.

Det danske jetflyet, et såkalt challenger fly, skal brukes til overvåkning av Egeerhavet, som ligger utenfor Tyrkia, Bulgaria og Hellas. Hvis det europeiske grense- og kystvaktbyrå, Frontex, ønsker å ta imot den danske regjeringens tilbud, kan flyet være klart til å sendes ned på fredag 6. mars.

I det personlige brevet til statsministrene i Hellas og Bulgaria skriver Frederiksen at presset ved den gresk-tyrkiske grensen er «uakseptabelt» og hun uttrykker «sin klare og utvetydige støtte til Hellas».

«Situasjonen er dypt urovekkende. Jeg støtter de trekk du personlig har tatt for å løse situasjonen,» skriver Frederiksen i et likelydende brev til den greske statsminister Kyriakos Mitsotakis og den bulgarske statsminister Byoko Borissov.

Hun påpeker også at de har hennes fulle støtte til å beskytte Europas ytre grenser.

Utvilsomt har Danmark tenkt å gjøre sitt for å forhindre noe som ligner en gjentakelse av folkevandringskrisen som ble utløst i 2015. Men dette er også et uhyre sterkt signal til Erdogan. Han kan møte et helt annet Europa enn det han snodde rundt lillefingeren sist. Så er spørsmålet om landene i Europa for øvrig vil ytre sin fulle støtte og tilby sin hjelp til Hellas og Bulgaria, og om EU-kommisjonen vil ta imot. Tiden for dialog og kompromisser med Erdogan er utvilsomt forbi.