Innvandring

Pappa til voldelig ungdomsraner: «Han mangler ingenting»

Foreldrene til gutten (16) som utsatte "Liam" (18) for et voldelig ran, der "Liam" også ble urinert på, sier at sønnen deres har alt han trenger av penger, klær og mobil. De sier de ikke forstår hvordan sønnen kunne utvise et slikt hat mot svensker.

Saken om «Liam» (18) som i flere timer ble truet, hånet, mishandlet og grovt fornedret, fikk betydelig oppmerksomhet nylig i Sverige og også i norske alternative medier og nettsteder. Slike barne- og ungdomsran er blitt mer og mer vanlig i Sverige, men det spesielle i denne saken var at de to 16 år gamle overgriperne filmet da «Liam» ble urinert på. I tillegg kledde de han naken, også dette ble filmet.

Videoen av disse overgrepene gikk viralt i desember, kunne vi fortelle samme måned.

«Liam» ga nylig et anonymt intervju til SVT. Her forteller han at guttene også kalte han «jævla svenne, mammaknuller, og horunge».

Innenriksminister Mikael Damberg forklarer disse voldelige ranerne, som ofte har ikke-vestlig bakgrunn, med at de kjenner på «håpløshet»: «En del av ungdommene kjenner håpløshet, at de ikke har klart skolen, at de ikke kjenner at det er en plass for dem i samfunnet.»

Statsminister Stefan Löfven forklarer overgrepene med at den tidligere borgerlige regjeringen i perioden 2006 – 2014 gjennomførte skattelettelser, som igjen førte til svekket velferd. Det er altså «sosiale kløfter» de voldelige ranene handler om.

Skjermdump SVT-intervju med moren og faren til en av ranerne.

-Vi skammer oss

Nå snakker foreldrene til den ene av ranerne ut i SVT, og de forteller verken om dårlig råd eller håpløshet. Familien kom til Sverige for seks år siden. Ut av opptaket på SVT fremstår de som somaliere, og moren er religiøst kledd i hijab (se 2 minutter ut i sendingen).

– Vi er helt ødelagte. Jeg ville aldri akseptert at et annet barn hadde gjort noe slikt mot sønnen min, sier moren. Jeg hadde aldri trodd at sønnen min kunne gjøre noe slikt, fortsetter hun.

Faren forteller at både han og moren jobber deltid, samtidig som de studerer. «Og økonomien er i henhold til foreldrene god. Sønnen får det han trenger», skriver SVT. Faren omtaler økonomien slik:

– Min sønn får mobil av siste merke og merkeklær for at han ikke skal kaste lange blikk etter andres saker. Han har månedslønn og når han trenger penger vippser jeg eller hans mamma. Han mangler ingenting, forteller faren.

Gutten mangler altså ingenting av materielle saker, sies det.

Hvorfor «svennejævel»?

Foreldrene forteller at gutten har endret seg den siste tiden. Han har begynt å skulke skolen og omgås kriminelle.

SVT spør om foreldrene har ansvar for det som har skjedd.

 – Han er sønnen vår og vårt ansvar. Men han er et barn, en tenåring. Han er så lei seg for det han har gjort. Vi også, vi skjemmes så, sier faren.

SVT lurer på om de har en forklaring på hvorfor sønnen kalte «Liam» svennejævel.

– Sverige har gjort så mye godt for oss, aldri noe ondt. Min sønn skulle aldri ha sagt så feilaktige ting, vi er så fornøyd med dette landet. Vi står i takknemlighetsgjeld til folket her og skal ikke snakke stygt om dem. Slike ord og handlinger skal ingen behøve å oppleve, verken svensker eller andre.

Foreldrenes uttalelser må kanskje også ses i lys av eventuelle straffereaksjoner som vil komme. Frykten for å bli utvist ligger nok og ulmer hos familien.

Begge 16-åringene er tatt hånd om av barnevernet.

«De leter aktivt etter svensker»

Dette sier Mustafa Panshiri, tidligere politibetjent (samme lenke som over). «Vi er ute etter svensker», kommer det frem i en studie at unge ikke-vestlige gutter sier, forteller Panshiri.

– De vil se svensker ligge på marken og kysse føttene deres, for det gir dem makt. Guttene sier svenskene er svake, de gjør ikke motstand når man tar fra dem deres verdisaker. Det behøver ikke være rasisme som er hovedårsaken. Disse gjerningspersonene leter aktivt etter personer som de vet ikke har voldskapital til å ta igjen. Til å hevne seg. Altså de tilhører ikke en klankultur, stor slekt. Fettere som kan ta igjen, forklarer han.

Det er en forklaring som gir mening.

Barne- og ungdomsran (under 18 år) har doblet seg i antall anmeldelser i Sverige i perioden 2016 – 2019. Mørketallene forventes å være høye.