Vold og overgrep

«Liam» (18) forteller nå om da han ble urinert på og kledd naken

"Liam" (18) forteller SVT om flere timer med trusler, hån, mishandling og grov fornedrelse. Innenriksministeren sier på sin side at gjenger som brutalt mishandler unge "kjenner på håpløshet".

Første søndagen i desember ble «Liam» brutalt overfalt og fornedret. En video av at en av de to guttene (16) urinerer på ham og skriker til ham at han skal åpne munnen (for å ta imot urinen), gikk viralt, kunne vi fortelle i fjor.

Nå står «Liam» anonymt frem i et intervju med SVT. Han fremstår som en balansert, sindig og sympatisk person.

– Jeg ble veldig redd

«Liam» hadde vært på jobb denne søndags kvelden, forteller han, og han gikk av t-banen kl 21.22, viser overvåkningsbilder. Han skulle hjem og gjøre lekser. «Liam» merker ikke at han forfølges av to gutter. På et mer øde sted på vei hjem overfaller de ham.

Reporteren: – I flere timer tvinges han til å bli med dem for å prøve å ta ut kontanter. «Liam» er langt fra alene om å bli utsatt for et ungdomsran. Og mange ofre er til og med yngre enn han selv.

«Liam» forteller videre at han ble mishandlet bak en kirke. Slagene falt mot ryggen og bakhodet. Deretter «velger en av guttene å urinere på meg og filme dette, mens de sier ting som jævla svenne, mammaknuller, horeunge, og ler på en veldig hånende måte. Og til slutt tvinger de meg til å kle meg naken og filmer også det».

Reporteren: – Dette utspilte seg i flere timer. Hvorfor ropte du aldri på hjelp?

«Liam» sier at når de uttrykte «de ekstremt sterke truslene, ble jeg først og fremst veldig redd. Og deretter var også målet mitt å ta ut penger til disse guttene, da de hadde sagt at hvis jeg gjør det, skulle de la meg gå hjem uskadet».

-De voldelige kjenner på håpløshet

Debattprogrammet Aktuelt i SVT tok i går opp de grove ranene mot unge begått av gjenger. Carin Götblad, sjef i politiregion Mitt, kunne fortelle at saken med «Liam» ikke er enestående. Hun har registrert «flere tilfeller» der ofrene urineres på. Götblad peker på at de fleste overgriperne som begår grusomheter mot andre ungdommer kommer fra «de utsatte områdene».

Mikael Damberg, innenriksminister. Skjermdump SVTs Aktuelt, 11. februar 2020.

Bilde:

Deretter intervjues innenriksminister Mikael Damberg. Damberg peker på de unge voldsforbryternes foreldre som svikter i oppdragerrollen og et samfunn som ikke griper tidlig nok inn overfor de unge kriminelle. Men han har mer på lager om hvorfor de unge er så voldelige:

«En del av ungdommene kjenner håpløshet, at de ikke har klart skolen, at de ikke kjenner at det er en plass for dem i samfunnet».

Ville han svart det samme om det motsatte skjedde: nærmest unnskyldt svenske gjenger som ranet enkeltstående innvandrere og fornedret dem på verst tenkelig vis?

«Liam» på sin side sier at han føler «en viss oppreisning» og han kjenner på «en viss trygghet» nå ved at disse to guttene ikke går fritt i gatene akkurat nå og utsette andre for det samme.

Saken skal om kort tid opp for retten. Vi antar at de voldelige guttene snart er tilbake på gatene igjen.

Hovedillustrasjon: Fra overvåkingskamera da «Liam» gikk av t-banen og ble fulgt etter.