Islam

Somalia vil hente IS-kvinner. Snart i Norge?

Somalia sier de vil hente IS-kvinner fra Al-Hol-leiren, blant annet de beryktede IS-søstrene fra Bærum. Hvor lang tid tar det da før de er tilbake i Norge eller andre land i Vesten - der de kan være mer "nyttige". Det er et farlig spill. FrP bør ta på seg boksehanskene før de klarer å forlate leirene i Syria. Vi må få et system på plass.

Med vinkling på søstrene fra Bærum som tilsluttet seg IS-kalifatet i Syria i 2013, kan Aftenposten fortelle oss at de kan «bli hentet til Somalia» – der det ikke venter dem noen straff.

Vil hente dem til Somalia

Somaliske myndigheter skal ha bekrefte at de vil hente IS-kvinner og barn med somalisk bakgrunn til landet.

– Vi har to norske på listen, bekrefter Somalias EU-ambassadør, Ali Said Faqi, overfor Aftenposten, og fortsetter:

– Hvis Norge og resten av Europa nekter å hente dem, og de ikke har et land å komme tilbake til, er de i praksis statsløse. Da vil alle som ønsker det, bli returnert til Somalia, foreldrenes opprinnelsesland. Når landet de kom fra ikke vil ta dem, tar Somalia et moralsk ansvar og henter dem, sier han.

– Dette er en humanitær situasjon. Hvis de vil komme, hvorfor ikke?

Han mener også at Norge må «vurdere veldig nøye» å hente kvinnene og barna til det han kaller hjem.

– Er disse to stakkars kvinnene en trussel for samfunnet? Hvis ikke, må Norge se på dette som en humanitær sak, sier han.

Nå har Norge neppe så mye å lære av Somalia, og det bør vi åpenbart heller ikke begynne med. Tross alt snakker vi om en «failed state». At IS-kvinnene i praksis er statsløse, har de ordnet selv. De trodde jo kalifatet var innen rekkevidde. Vi får bare igjen minne om hvor grotesk IS-erne har gått frem, og det er nok ikke mange som tenker på dem som «stakkars kvinner». Så kan de samme kvinnene selvsagt fortsette å påstå at de skulle drive humanitært arbeid, det var jo sikkert derfor de fødte IS-krigeres barn, laget mat og stelte hjemme, men stort sett var disse «hjemmene» erobret med blod og vold. Det er nok helt andre det er synd på enn IS-kvinnene.

Så svaret er ja, disse kvinnene kan være en trussel for samfunnet. Derfor er det ingen humanitær sak.

Ingen kontakt, sier de som driver IS-leirene

Aftenposten har tidligere møtt de to søstrene i Al-Hol-leiren, hvor de har fortalt at de ønsker seg tilbake til Norge, den ene med to døtre, den andre med en. Fedrene er IS-krigere. Ett av barna skal være sykt og underernært, men moren vil ikke gi barnet fra seg. (Har vi hørt en slik historie før?) NRK har tidligere meldt at søstrenes familie i Norge jobber for å få dem til Somaliland, der de er født og har familie. Imidlertid skulle det ikke forundre meg om at denne familien fikk opphold i Norge ved å hevde at de var fra Somalia, ikke Somaliland, da sistnevnte er et roligere sted enn resten av Somalia (selv om konfliktene der også tar seg opp, ikke minst på grunn av IS).

I Al-Hol-leiren bekrefter flere somaliske kvinner overfor Aftenposten at de foretrekke å dra til Somalia, for «der er ingen straff». Så mye for at de i det hele tatt forstår noen av hva de har vært med på. Men ingenting skjer, sier de, og tiden går.

Det er kanskje ikke så rart at ingenting skjer, for kurdiske selvstyremyndigheter, som driver IS-leirene, avviser noen kontakt med somaliske myndigheter.

– Vi kjenner ikke til dette utover det vi har sett i mediene. Vi har ikke fått noen henvendelse fra Somalia, sier Quamishli Abdulkarim Omar, utenriksministeren i den kurdisk-kontrollerte delen av Syria til Aftenposten.

For øvrig kan alle som vil reise til Somalia gjøre det om Somalia tar imot. Da kan vi vel bare gjette på hva somaliske myndigheter driver med: send penger, vi ordner opp. Men det som kommer til å skje, er at de samme kvinnene reiser fra Somalia til det landet i Vesten de har statsborgerskap i. Hvordan skal vi nekte dem å fortsette ferden til Norge?

Vi minner også om at Somalias statsminister har norsk statsborgerskap, det samme som disse to kvinnene. Kan ikke han da ordne permanent bosetting for dem i Somalia, og somalisk statsborgerskap, som han selv har? Eller vil han som kjenner Norge godt, heller sørge for å hjelpe dem raskt til Gardermoen?

 – Kan straffe seg for landene

Norske eksperter tror imidlertid ikke det er lurt å hente radikaliserte kvinner til Somalia, et land sterkt preget av både al-Shabaab og IS.

– Dette er ikke så lurt. Jeg tror ikke Somalia har kapasitet til å ta seg av IS-krigere. Det er generelt en dårlig ide å tilbakeføre jihadister til sårbare stater. Dette er personer som er kompliserte å håndtere, sier professor Stig Jarle Hansen, som i femten år har forsket på voldelig islam i Afrika.

Er de «plutselig» blitt kompliserte å håndtere i Somalia? Hva får så Norge, som ikke skjønner hva islamisme er, til å tro at vi skal håndtere det bedre? Kanskje Regjeringen kan svare oss på det, eller er det også taushetsbelagt informasjon?

– På lang sikt kan det straffe seg for landene. Disse personene kan gå under radaren. Det har vi sett tidligere med hjemvendte fra Guantánamo Bay. De forsvant etter at de ble tilbakeført, fortsetter professor Hansen.

Men i Norge kan de ikke forsvinne? Her skal de vel heller få penger til livsopphold, der lite skal mangle, og ellers skattefinansieres for å dra rundt om i landet for å fortelle hvor gode muslimer de er og hvor misforstått IS egentlig er?

Afrika-kjenner Morten Bøås på Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) tror heller ikke på Somalia-prosjektet. Han sier til Aftenposten at han tror jihadistgrupperingene i Somalia har en «konservativ holdning til kvinner», og vil derfor ikke være særlig interessert i dem. Hva for noe? Konservativ? Ikke interessert? Vel, skulle disse kvinnene være av interesse for jihadistene, så er det vel som fødemaskiner. Men hvis Bøås har rett i at terrorgrupper i Somalia ikke er interessert i IS-kvinner, kan det igjen fortelle oss at veien til statsborgerskapslandet blir kort. For kvinner som dette er mer nyttige for dem i Vesten?

Kanskje det er på tide å restarte arbeidet med å frata IS-deltakere det norske statsborgerskapet – uten å måtte gå veien om domstolen, slik Ap klarte å torpedere forslaget fra FrP, og som igjen førte Sylvi Listhaug hodestups ut av Regjeringen som justisminister. Fra et nordisk sosialdemokratisk møte i går kunne TV 2 melde at Støre åpner for å frata terrorister norsk statsborgerskap, men etter en «grundig prosess på rettsstatens grunnlag». Vi skjønner alle hva det betyr. Med andre ord fortsetter Ap-Støre å leke tøff. Med FrP ute av regjering, kan Sylvi Listhaug og resten av partiet bare ta på boksehanskene igjen. 

Aftenposten: Bærum-søstrene rømte til IS i Syria. Nå kan kan de bli hentet til Somalia (vel, Aftenposten, rømte og rømte)