Politikk (nyhetssøk)

Löfven den mest upopulære statsministeren noensinne

Tilliten til statsminister Stefan Löfven stuper. Av 23 statsråder plasserer folket han på en 21. plass. Aldri før har en statsminister opplevd en så dårlig måling.

Det nye tiåret åpnet med nok en nedtur for statsminister Löfven. På den ene partimålingen etter den andre sent i fjor, gikk Socialdemokraterna (S) tilbake, mens Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna (SD) steg til nye høyder. Det er vanskelig å se annet enn at resulatene skyldes at flere og flere svensker har fått øynene opp for innvandringens dystre konsekvenser. Ikke minst den eskalerende volden. Löfven har pratet som om han lever i sin egen virkelighetsfjerne boble, mens Åkesson har kunnet inkassere stemmer på troverdighet: SD er det eneste partiet som har advart om utviklingen gjennom mange år.

Verbal svakhet og uklarheter

Nå plasserer det svenske folket Löfven på en tredje sisteplass i popularitet i regjeringen, som består av totalt 23 statsråder. På ett år raser Löfven fra en 5. plass til 21. plass.

«Så lavt har ingen statsminister tidligere ligget på Aftonbladets målinger som har blitt gjort i over to tiår», skriver avisen.

Aftonbladet mener årsaken til Löfvens fall er at han og regjeringen ikke evner å fortelle tydelig hva de vil «foruten å sitte ved makten». Regjeringens «prioriteringer er omhyllet av uklarhet for de aller fleste».

«Statsministerens verbale svakhet gjør det enda verre. Han klarer ikke å avklare regjeringens mål og intensjoner, snarere tvert om.»

Skuddene og eksplosjonene har innhentet Löfven, som «ikke så det komme».

Spørsmålene man sitter igjen med er hvor lenge Löfven vil klare å klamre seg til makten, og hvorvidt han på et tidspunkt har skamvett nok til selv å pakke sakene sine før nasjonalvalget i 2022 – et magisk år som kan bli helt avgjørende for Sveriges fremtid.

Merk også at de mest upopulære statsrådene tilhører det ytterliggående Miljöpartiet. Noe har løsnet i Sverige det siste halve året. Den politisk skapte virkeligheten kan vanskeligere og vanskeligere benektes.