Innvandring

Nå er Åkesson størst i Sverige, mens Löfven faller og faller

For første gang er Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna definitivt størst på meningsmåling utført av SVT. Statsministeren Stefan Löfven er i fritt fall. Den voldsomme kriminaliteten i landet har statsministeren ingen troverdig løsning eller forklaring på. Åkesson kan således sitte stille i båten og gjenta sine advarsler gjennom alle årene. Åkesson hadde rett. Alle de andre partilederne tok grundig feil.

Partileder for Sverigedemokraterna (SD), Jimmie Åkesson, kan gå julen i møte vel vitende at han knapt trenger å gjøre eller si noe som helst. Han kan bare vente på neste eksplosjon, neste dødsskytning i Sveriges gater. Alt han har advart om knyttet til innvandring, kriminalitet og utenforskap, er nå så åpenlyse problemer at ingen lenger kan benekte virkeligheten med troverdigheten i behold.

Måling utført i perioden 18. november til 15. desember, SVT/Novus.

Denne høsten har Åkessons SD bykset oppover på den ene meningsmålingen etter den andre. I flere målinger har SD vært jevnstore med det statsbærende regjeringspartiet Socialdemokraterna (S). Nå er en ny milepæl nådd: For første gang er SD størst på målingen til Sveriges NRK, SVT, og Novus. SD får 24 prosent, mens S lander på 23,7 prosent, en nedgang på 2,3 prosentpoeng fra forrige måling i november. SD går tilsvarende opp 2,5 prosentpoeng. 

SD spiser velgere både hos Moderaterne (M), Kristdemokraterna (KD) og S. Både M og KD går noe tilbake.

Torbjörn Sjöström i Novus påpeker at SD aldri har sittet ved makten. Mange anser derfor Åkesson som det eneste reell alternativet blant opposisjonen, mener Sjöström.

Og det er kanskje her vi er ved en del av svaret på SDs suksess: SD har blitt holdt utenfor all innflytelse i alle år. Partiet er behandlet som spedalsk. Dermed har heller ikke SD fått vise hva deres politikk får som resultat. De har dermed heller ikke fått muligheten til å mislykkes, som svensken i Portugal, Camilla Grepe, sa det til oss i vårt langlesningintervju:

«SD har aldri fått sjansen til å mislykkes. Jeg mener at de andre partiene gjorde en stor tabbe ved å holde SD utenfor i alle årene. SD har kunnet sitte rolig i båten og vokse, uten noen gang å bli politisk testet.»

– Så det ikke komme

På det svenske statistikkbyråets måling, SCB, for november måned, klatret SD opp til en andreplass, mens vinneren S gikk tilbake med to prosentpoeng. I forrige uke kunne vi melde at SD på Göteborgs-Postens/Sifo sin undersøkelse er større enn resten av borgerlig side til sammen, med 24,4 prosents oppslutning.

Åkesson er også den partilederen i Sverige nå med mest troverdighet, sammen med KDs Ebba Busch Thor, mens tilliten til statsminister Löfven raser.

Löfvens manglende vilje til å erkjenne at mye av den grove volden, drapene, eksplosjonene, bilbrannene og gjengkriminaliteten faktisk har en sammenheng med innvandringen, anses å være en sentrale forklaring på hvorfor han og S har mistet troverdighet blant stadig flere svensker. Löfven så ikke at dette ville komme, som han sa det, altså den voldsomme kriminaliteten som «hele verden» med forskrekkelse registrerer, og som mange av oss har advart om i langt over et tiår.

Löfven mener endog at om det var svensker som bodde i utenforskapsområdene så ville situasjonen vært den samme som i dag. En verre stigmatisering av eget folk har man vel knapt noensinne hørt fra en svenske statsleder. 

Det er vanskelig å se for seg Löfven særlig mye lengre i statsministerstolen, mens Åkesson bykser frem grunnet den politiske elitens svik mot sitt eget land.

Hovedillustrasjon: HRS

SVT