Politikk

Ny sjokkmåling: SD på vei mot 30 prosent, sier Åkesson

SDs muskler styrkes for hver meningsmåling. Fra august til oktober økte partiet med 4,5 prosentpoeng. SD stjeler velgere fra både Löfven og de konservative. - Vi er i det minste et 30-prosentparti, mener partileder Åkesson.

SD har aldri ligget så høyt som nå på Svenska Dagbladet og Göteborgs-Postens målinger. I august oppnådde partiet på 18,2 prosent, i september passerte Jimmie Åkesson 20, og nå lander SD på hele 22,7 prosent. Det er fem prosentpoeng høyere enn Moderaterna, og kun 2,2 prosentpoeng bak statsminister Löfvens S.

Målingsinstituttet Sifos Toivo Sjörén kommenterer resultatet slik: – Det har vært en overraskende økning på kort tid. Det er ikke ofte vi ser dette.

Sjörén mener dette vil endre den politiske debatten i Sverige:

– Det er klart at om et parti går veldig sterkt frem, så kommer det til å påvirke den politiske debatten og agendaen. Øvrige partier kommer til å fundere på hvorfor det går så bra for et annet parti. Det gjelder fremfor alt moderaterna og sosialdemokraterna.

Vel, det kan umulig være en offentlig hemmelighet hvorfor SD får den ene toppmålingen etter den andre. Jo flere bomber, håndgranater, skytninger i gatene på høylys dag, voldtekter og rop fra kommunene om at budsjettene hyler etter mer skatter og statlig støtte, dess større vil SD vokse seg. Partiet har i alle år nå stått alene og varslet om denne utviklingen grunnet en ekstrem innvandringspolitikk, en politikk eksempelvis Audun Lysbakken, SV-lederen, åpent har heiet på. Og når svenske politikere begynte å forstå sent i 2015 at de hadde tatt munnen vel full i asylinnvandringen, nektet Lysbakken for at Sverige hadde ført en «feilslått politikk«. Nei, det var alle andre land som stod for «egoisme», mente han. Vel, spør minstpensjonistene hva de synes om den angivelige egoismen, og spør også alle kvinner som ikke våger seg ut i gatene etter mørkets frembrudd. For eksempel.

Norske velgere bør merke seg dette.

Stod opp for Sverige

Jimmie Åkesson er på sin side trygg på hvorfor SD får rundt 30 prosent av mennenes tillit, 15 prosent av kvinnenes. Partiet har ført en stø kurs på de viktigste spørsmålene i vår tid:

– Dels att våra frågor, som vi har drivit under lång tid och i samma riktning hela vägen, de har blivit än mer aktuella för människor. Och det är klart att förtroendet för oss ökar. Men det handlar också om att vi har funnits med i riksdagen under lång tid och successivt ökat vårt förtroende.

– Det är egentligen en utveckling som vi har sett under hela den här tiden och som inte har stoppat helt enkelt, och jag tror inte att den kommer att stoppa än. I grunden hävdar jag att vi är åtminstone ett 30-procentsparti. Vi skulle kunna komma upp på de nivåerna. Det handlar om att bygga just förtroende och den kurvan pekar i rätt riktning.

SD og Åkesson presser nå alle de andre partiene ut av tornerosesøvnen og dens medfølgende groteske fornektelser vi har sett siste 15 – 20 årene.

Expressen