Politikk (nyhetssøk)

Åkesson større enn de andre borgerlige til sammen

Jimmie Åkessons SD setter nok en rekord. Nå er partiet større enn både Moderaterna og Kristdemokraterna til sammen. Siden august i år har partiet fått 400.000 nye velgere.

SDs fremgang ser ikke ut til å stoppe med det første. Partileder Åkesson har fått over 400.000 nye velgere siden fremgangen virkelig skjøt fart i august. Økningen i prosentpoeng har nemlig siden den gang vært på 6,9 prosentpoeng.

I den siste målingen til Göteborgs-Posten/Sifo for desember måned, er oppslutningen på 24,4 prosent, en økning på 1,4 prosent siden november måned.

Moderaterna (M), tilsvarende Høyre, har aldri tidligere på denne målingen ligget så langt bak SD. M oppnår 17,2 prosent, altså 7,2 prosent bak SD, mens Kristdemokraterna (KD) må nøye seg med 6 prosent, hvilket er en tilbakegang på 1,9 prosentpoeng siden forrige måned.

Toivo Sjörén i Sifo forklarer utviklingen mellom de tre partiene slik: De er i et triangelforhold, der KD taper velgere til M, mens M taper velgere til SD. Men KD taper også direkte til SD, sier Sjören.

At SD er såpass mye større enn M, gir M hodebry, for partiet har tradisjonelt vært det borgerlige statsministerpartiet. Nå må M-leiren begynne å vurdere hva de kan gi og ta i en eventuelt forhandlingssituasjon.

Innvandring og kriminalitet

Jonas Hinnfors, professor i statsvitenskap ved Göteborgs Universitet, mener SDs vekst kan fortsette. De andre partiene har blitt nødt til å begynne å fokusere på innvandring og kriminalitet, da særlig denne høstens mange skytninger, eksplosjoner og drap, ikke lenger kan ignoreres.

– Så lenge de de andre partiene hjelper SD ved å fokusere på migrasjon og kriminalitet kan de nok fortsette å vokse.

Regjeringspartiet Socialdemokraterna (S) er jevnstore med SD og ligger på 24,6 prosent. I samme måling i desember i fjor lå S på 29,7 prosents oppslutning, mens SD landet på 20 prosent. SD har altså dette året økt nesten tilsvarende det S har gått tilbake.

Fortsetter denne utviklingen med tilbakegang for S og fremgang for SD, kan Åkesson oppnå det svært mange oppfattet som helt usannsynlig for kort tid siden: Åkesson inntar statsministerstolen.

Målingen er gjennomført i perioden 2. – 12. desember. Over 8.000 har deltatt i undersøkelsen.

Hovedillustrasjon: HRS