Politikk

Festmåling for SD

I dag kom den omfattende partimålingen fra det svenske statistikkbyrået (SCB). Den bekrefter at stadig flere svensker tror på SD, og stadig færre på sosialdemokratene.

Hvem skulle du stemt på om det var riksdagsvalg i dag? (Faksimile fra SCB)

Sverigedemokraterna oppnår 22,6 prosent, en økning på 5,1 prosentpoeng siden riksdagsvalget i fjor, og en økning på 5,5 prosentpoeng siden mai 2019. Det er den høyeste målingen SD noen gang har hatt på SCBs målinger.

Ingen andre partier er i nærheten av å ha en slik endring som dette, og det selv om Socialdemokraterna (S) «gjør så godt de kan» med en nedgang på 2,0 prosentpoeng fra 2018 og en nedgang på 1,3 prosentpoeng siden i mai. Likevel er S fortsatt Sveriges største parti , men ingen kan lenger bortforklare at nedturen for Löfven-partiet er bratt. 26,3 prosent er den dårligste oppslutningen S har hatt i noen av SCBs målinger.

Med sine 22,6 prosent er SD Sveriges nest største parti, da også Moderaterna (Høyres søsterparti) har en nedgang på 1,5 prosentpoeng. Det gir igjen at forskjellen mellom SD og M har økt til 4,3 prosentpoeng. Men selv om Ms 18,3 prosent er en nedgang fra fjoråret, så er det en oppgang fra mai-målingen på 2,3 prosent.

Av de øvrige partiene er det kun Miljøpartiet (MP) som har en oppgang fra riksdagsvalget 2018, men kun på 0,7 prosentpoeng til 5,1 prosent, ellers er det nedgang eller tilnærmet stillstand.

Her lukter det champagne for SD og gravøl for S. Men fortsatt styrer S-regjeringen, spørsmålet er hvor lenge. For etter at M og SD nesten er blitt politiske venner, så rasles det stadig med mistillitsforslag mot S-statsråder.

SCBs partimåling har høy tillit, ikke minst fordi den har utvalg på om lag 9.000 personer med en målingsserie fra 1972.