Mediekritikk

Mer julekluss: Pepperkakebyen i Stavanger

Er det ikke de snille og overivrige administratorene som er full av angst for at noen muslimer skal føle seg støtt over noe med jula, så er det jammen meg fraværet av administratorer som klusser det til. Velkommen til Pepperkakebyen som også byr barna på våpen- og konfliktelementer med Donald Trump i førersetet.

En forelder tripper av sted med sine to små barn for å nyte en lørdag i Pepperkakebyen på Oljemuseet i Stavanger. Her hadde de forventet en koselig dag, med pepperkakebygg i de herligste varianter, med lys, hjerter, nisser og farger og lukter som skulle trylle frem (enda) mer julestemning og forventingens stjerner i barnas øyne.

For det er omtrent det Aftenbladet, som står bak Pepperkakebyen, lover:

«Fra første søndag i advent, 1. desember kan du oppleve en magisk, stemningsfull og vinterfin utstilling på museet.

Ja, det skal virkelig gnistre av den nye utstillingen.»

 

Så kommer den lille familien til byggverk 110, kalt «Big Beautiful Wall» (foto: Privat):

Vi kan vel trygt slå fast at Aftenbladet holder det de sier – det «gnistrer» av denne utstillingen, om enn ikke slik denne lille familien hadde tenkt seg. For her mangler det ikke på effekter med et illsint hodebilde av den amerikanske presidenten Donald Trump påklistret en hest på toppen av muren og med soldater med våpen på alle kanter, mens seigmennene prøver å komme seg over. For the big beautiful door hvor folk kan komme inn lovlig, er lukket og festet med Non Stop sjokolade. Også det meksikanske flagget er på plass, mens det forjettede lands flagg glitrer i sitt fravær.

Man kan jo bare anta at barna lar seg henrive av et slik «pepperkakehus».

Jul og barn?

Barnas forelder sier at det er sjelden vedkommende blir sjokkert eller krenket, men innrømmer at «Big Beautiful Wall» ble en smule i overkant:

– Men mine første tanker var å kontakte museet om hva dette pepperkakehuset hadde med jul og barn å gjøre, med alle sine våpen- og konfliktelementer, blant all den andre hyggelige og fine pepperkakekunsten, sier vedkommende, og legger til:

– Eller kanskje denne burde vært balansert med en pepperkakerekonstruksjon av for eksempel terroraksjonene på julemarkedene i Strasbourg og Berlin – som i det minste har noe med julen å gjøre, sier vedkommende, som ønsker anonymitet for «å slippe å bruke jula i år og store deler av neste år til å forsvare meg mot godhetsposører».

HRS har vært i kontakt med region Stavanger, som står oppført under kontaktinformasjon for Pepperkakebyen, og spurt om hvem som administrerer Pepperkakebyen på Oljemuseet. Men som ellers når noe kanskje ikke er gått helt etter planen, så er det ingen som har ansvar. For det er visst bare fritt frem å levere inn sitt mesterverk, få tildelt et nummer, og så være med i trekningen av årets flotteste pepperkakehus. Tradisjonen tro gir visstnok Aftenbladet også kr 250,- per byggverk i gave til veldedig organisasjon. Hvilken vet jeg ikke, men det blir neppe HRS.

Dessuten lurer jeg på hva som kommer til å skje når en eller annen luring leverer inn et pepperkakebygg á la Muhammed. Da skal du se at det blir fart i den ikke-eksisterende adminstrasjonsavdelingen.

Så da er det bare å gratulere Aftenbladets Pepperkakeby med enda litt mer julekluss.