Aktuelt

Et nytt lovforslag i India forbyr muslimer statsborgerskap

Indias regjeringen sier det nye lovforslaget forsøker å beskytte religiøse minoriteter fra å bli forfulgt i muslimske land. Muslimer i India sier lovforslaget er diskriminerende.

Lovforslaget, kalt Citizenship Amendment Bill, bruker religion som et kriterium for å avgjøre om ulovlige migranter i India raskt kan få statsborgerskap. Loven favoriserer tilhengere av alle Sør-Asias største religioner bortsett fra islam. Dette tilsier at kristne, hinduer og buddhister fra nabolandene Pakistan, Bangladesh og Afghanistan har rett til å bli statsborger i India, og det selv om de kom illegalt til landet, men de må ha kommet før 2015 og altså ikke være muslimer.

Muslimer, som det er rundt 200 millioner av i India, kaller det åpenlys diskriminering. Samtidig er rundt 80 prosent av Indias befolkning hinduer.

Embetsverket i India insisterer på at lovforslaget vil beskytte menneskerettighetene.

«The bill provides expedited consideration for Indian citizenship to persecuted religious minorities already in India from certain contiguous countries,» sier Raveesh Kumar, talsperson for Indias Utenriksdepartement til The New York Times. «It seeks to address their current difficulties and meet their basic human rights. Such an initiative should be welcomed, not criticized by those who are genuinely committed to religious freedom.»

Mange av statsminister Narendra Modis støttespillere mener India bør legge vekt på landet hinduistiske identitet og bli en mer åpenlyst hinduistisk nasjon.

Det har vært en rekke protester mot lovforslaget i ulike deler av landet, og det har utløst debatter om hva slags land India skal være.

I tillegg har India startet med en statsborgerskapstest. Her må det legges frem dokumentasjon på at en selv eller ens forfedre har bodd i India siden 1971. I sommer ble denne testen gjennomført i staten Assam, hvor det bor rundt 33 millioner personer. Av disse klarte ikke 1,9 million testen. De risikerer nå å bli statsløse.

I går passerte lovforslaget i Rajya Sabha (overhuset i parlamentet), hvorpå statsminister Modi blant annet twitret:

«En merkedag for India og vår nasjons kulturelle særpreg for medfølelse og brorskap!»