Kriminalitet

Operasjon Rimfrost er ingen Disnyefilm

Politiet iverksetter en storstilt aksjon i Malmø for å bekjempe kriminalitetsutviklingen. Da forventer de selv å bli en del av målskiven. Imens forbereder danskene seg på mer grenseoverskridende kriminalitet, mens statsminister Löfven fortsatt forstår lite av hva som skjer.

«Vi vet fra tidligere tilfeller at nå vi setter inn viktige innsatser mot kriminelle miljøer, så får vi også trusler og direkte angrep på politiet. Det skjer når vi øker trykket på de kriminelle,» sier talsperson Calle Persson for Malmøpolitiet til Sydsvenskan.

Det betyr at politiet også må vokte seg selv, noe som innbærer overvåkning av politistasjoner og betjenter med maskinpistol. Men detaljer er de selvsagt sparsomme med.

Det var i forrige uke at politiet i Malmø lanserte en større offensiv mot byens kriminelle. Under navnet «Operasjon Rimfrost» blir betjenter hentet til Malmø fra andre deler av Sverige med formål å få mer politi i bybildet og dempe voldsbølgen som har tatt seg opp i byen. Narkotikakriminalitet skal også slås hardere ned på. I tillegg skal samarbeidet med Tollvesenet styrkes, slik at innførselen av våpen og komponenter til eksplosive ladninger begrenses.

Det bor ca. 340.000 personer i Malmø, hvor det i løpet av de siste åtte årene er begått minst 38 mord ved at folk er skutt og drept. Kun seks av disse er blitt oppklart. De fleste av drapene knytter seg til bandeoppgjør. I 2017 hevdet politiet i Malmø at 205 unge, svært aktive og dypt kriminelle, hvis identitet var kjent for politiet, styrte byens underverden. Ifølge politiets kartlegging, lå gjennomsnittsalderen på 22,5 år, men de ble stadig mer voldelige, fikk stadig lettere tilgang til våpen – og de ble stadig yngre. Gjennomsnittsalderen ved deres første dom var 17 år, og i alt var de 205 dømt for sammenlagt 1.779 lovovertredelser.

I løpet av 2017 og 2018 var det til sammen mer enn 110 skuddepisoder i Malmø, og i samme periode mer enn 100 eksplosjoner.

Voldsbølgen

Da operasjon Rimfrost, som høres ut som en julefilm fra Disney, ble bestemt iverksatt, var det blant annet ut fra disse hendelsene (kilder: Berlingske, Dagens Nyheter, TT og Kvällsposten):

  • Torsdag 31. oktober:
    En 28-årig mann mistet livet etter at han ble funnet skutt utenfor Fosie-området omkring kl. 22. Politiet innledet mordetterforskning.
  • Fredag 1. november:
    En eksplosjon ødelegger flere biler i det sentrale Malmø kort etter kl. 2 natt til fredag. Tre mistenkte blir anholdt, men senere frigitt.
  • Fredag 1. november:
    Kl. 22.20 eksploderte en bombe utenfor inngangen til et reisebyrå på Drottningtorget. Ingen mennesker kom til skade.
  • Lørdag 2. november:
    En kraftig eksplosjon sør i Malmø kl. 3.16 natt til lørdag. Ingen mennesker ble skadet. Tre unge menn anholdes mistenkt for lovovertredelsen.
  • Lørdag 9. november:
    En eksplosjon finner sted i en bil i Edward Lindahlsgatan i bydelen Hästhagen. Ingen mennesker kom til skade.
  • Lørdag 9. november:
    Seks minutter etter overnevnte eksplosjon ble det skutt mot to 15-årige gutter ved en pizzarestaurant. Den ene dør, mens den andre fortsatt er i livsfare.
  • Søndag 10. november:
    Kort etter midnatt til søndag ble en kvinne overfalt ved et busstopp i Persborg. Hun ble ført til sykehuset med livstruende kvestelser. Mann (21) arrestert, mistenkt for mordforsøk.
  • Mandag 11. november:
    En 16-årig gutt blir skutt og såret i i sørlige Malmø. To unge menn på 17 og 18 år er anholdt, mistenkt for å være involvert i handlingen.
  • Onsdag 13. november:
    En mann blir stukket ned sent om kvelden av to maskerte menn og frastjålet bagen (som inneholdt treningstøy).

Torsdag i forrige uke fant politiet en død kvinne i en bil i Malmø, i bydelen Hyllie nær Øresundbroen. En dansk statsborger (mann, 27) ble fredag anholdt etter en biljakt, og funnet død lørdag morgen i cella i Odense.

Naboland

I 2019 har vært flere profilerte politisaker i Danmark, hvor svenske statsborgere er blitt anholdt. Berlingske viser blant annet til at det i slutten av juni var et dobbeltdrap i Herlev utenfor København. Tre menn med svensk statsborgerskap ble skutt, en overlevde. De drepte, på henholdsvis 21 og 23 år, kom fra Stockholmforstedene Rinkeby og Tensta. Den eldste skal ha vært en ledende figur i gjengen Shottaz (som skal ligge i konflikt med spesielt en annen gjeng, som kaller seg Dødspatruljen). Fire svensk-somaliske gutter er varetektsfengslet i saken.

I september ble en 23-årig mann med svensk statsborgerskap siktet for å ha fraktet, montert og utløst en bombe utenfor Skatteetaten i København 6 . august. Politiet tror det skjedde i samarbeid med en eller flere gjerningsmenn. I forkant av pågripelsen av 23-åring ble en annen, også han med svensk statsborgerskap, pågrepet i samme sak. Det har ikke kommet frem noe motiv.

19. november kunne nyhetsbyrået Ritzau fortelle om en «hemmelig sak» der SEV (Særlig Efterforskning Vest under Østjyllands Politi) kunnet opplyse om en hemmelig politiaksjon, hvor både danske og svenske statsborgere var blitt anholdt og varetektsfengslet. Saken ble ført bak lukkede dører, og det er ikke kjent hvorfor siktelsen holdes unna offentligheten.

Man kan jo lure på hvorfor Norge er forskånet fra denne kriminaliteten, i alle fall så langt (eller om det bare ties om), men turen er jo litt lengre til eksempelvis Oslo enn bare over Øresundbroen til København. Men den grenseoverskridende kriminaliteten har ikke danskene tenkt bare skal få utvikle seg. Det er satt igang en rekke tiltak, blant ennet økt overvåking og periodisk grensekontroll. Anklagene, fra Radikale Venstre, om at økt overvåkning bare skaper falsk trygghet da den ikke har preventiv effekt, avviser den danske Regjeringen. Justisminister Nick Hækkerup (S) viser til at det er nødvendig i politiets etterforskning og at det vil ha oppklarende effekt. Og det er jo nettopp det svensk politi får mye kritikk for, elendig oppklaringsprosent.

Kanskje vel så viktig er et nytt politisenter som spesielt skal ta for seg tverrnasjonal kriminalitet i Danmark og Sverige. Kanskje også noe for Norge og Sverige? I alle fall sa kriminolog og politiforsker Sven Granath ved Stockholmspolitiet under et besøk i Norge nylig, at norsk politi bør følge med på det som skjer i Sverige.

– Det finnes kriminelle nettverk også i Oslo. De er ikke så ulike dem man finner i Sverige. Kanskje har de ikke tilgang på våpen på samme måte ennå. Det må man være oppmerksom på, og spesielt hvis det viser seg at noen begynner å lage bomber, sa Granath til Aftenposten.

Imens prøver svenskenes statsminister, Stefan Löfven (S), å vri seg seg unna sin egen fatale og sterkt kritiserte opptreden om kriminaliteten i Sverige. Til Aftonbladet prøver han å fordele «skylden» for den kriminaliteten han alltid har nektet for eksisterer med andre politikere:

– Min uppfattning är att vi under för lång tid i Sverige inte har förberett oss på att den här typen av våld kan komma hit, så detta är ett delat politiskt ansvar, sier Löfven.

Just precis – noen endrer seg aldri.