Innvandring

Iraks forsvarsminister snylter på svenske skattebetalere

Har den humanitære stormakten Sverige virkelig så lite kontroll med sine statsborgere at de ikke aner at den irakiske forsvarsministeren egentlig bor i Sverige, hvor han og kona snylter på svenske skattebetalere?

For noen dager siden rapporterte vi om den irakiske forsvarsministeren Najah al Shammari som også er svensk statsborger. Historien om Shammari ligner på en kriminalroman, men forteller kanskje mest om systemkollaps i Sverige. Alternativet er at det finnes noe politisk i denne historien som ikke tåler dagslys.

Kort fortalt ble den irakiske forsvarsministerens identitet, han har svensk statsborgerskap under et annet navn, og tilknytning til Sverige avslørt av en journalist hos nyhetsbyrået AFP. Den svenske avisen Nyheter IDag har så fulgt Shammaris fotspor etter at han kom til Sverige i 2009. Så langt har ikke avisen sagt eller funnet ut noe om hvorfor og hvordan han og familien kom til Sverige, ei heller om på hvilket grunnlag de har fått oppholdstillatelse. Men i Sverige kunne Shammari verken jobbe eller lære seg det svenske språket, da han – i alle fall i Sverige – lider av hukommelsestap. Dermed var det duket for å leve på svenske skattebetalere. Samtidig har historien flere merkelige elementer: Shammari skal ha vært tiltalt flere ganger i Sverige, men sakene har aldri vært ført for retten. Ingen synes å vite hvorfor. Han skal også, til tross for sykemelding, hatt «lange dager» utenfor hjemmet. Hva drev han med?

Om vi ikke vet hva han drev med i Sverige, så vet vi at Irak er han nå forsvarsminister med en rimelig imponerende CV. Han er generalmajor, som etter eget ønske ble pensjonist i 2018. Han har vært leder for spesialstyrkene og har hatt en rekke militære posisjoner i tidsrommet 2003-2007. I 1987 oppnådde han en bachelorgrad i militærvitenskap, samt at han har mastergrad i strategisk planlegging for nasjonal sikkerhet. Han skal i tillegg ha tatt en rekke spesialiserte militær- og sikkerhetskurs i Irak, Jordan og USA.

Svindel fra A til Å?

Nyheter Idag har nå fått bekreftet at både Najah al Shammari og kona mottar stønader fra Nav (eller Försäkringskassan, som svenskene kaller det). I søknadene skal begge ha oppgitt at de er uten arbeidsinntekt og at de lever på sosialbidrag. Det kan så være, men i Irak lever de etter all sannsynlighet «høyt hevet over folket».

En kilde i politiet forteller til Nyheter Idag at det nå er igangsatt etterforskning av paret. Etterforskningen skal omfatte både oppholdsgrunnlaget og trygdesvindel. Det skal være snakk om ulike trygder paret mottar, der et av bidragene handler om «flerbarnstillegg» på opp til 4.480 SEK. Det fremkommer videre at Shammari har vært mistenkt av politiet i ni ulike saker siden 2015. Den siste saken handler nettopp om trygdejuks.

I begynnelsen av november skal det ha kommet inn en anonym anmeldelse til politiet som fortalte at Shammari er blitt forsvarsminister i Irak, mens han er registrert bosatt i Sverige. I politirapporten fremkommer det at hele familien skal ha bodd i Irak i flere år, hvor altså Shammari nå er blitt forsvarsminister og tjener store penger. Videre heter det at paret oppholder seg noen uker i året i Sverige, slik at man skal tro at de faktisk bor i Sverige. Men leiligheten (som man lett kan finne ved å google Shammaris navn i sitt svenske pass) skal være utleid til noen andre. I så fall tjener de vel penger på det også.

Hvis denne familien har lurt svenske myndigheter trill rundt, kan man bare undre seg over hvor mange andre som har gjort det samme. Åpenbart trenger Sverige nye kontrollrutiner, og her må det være lov å minne om at også Sverige har en riksrevisjon og en forvaltningsrevisjon. Kanskje på tide de går tungt inn i slike saker, da Sverige neppe kan stole på sine villfarne politikere i Riksdagen.

Tok maten slutt?

Sverige er så skakkjørt at man kan undre over om vi ser en film, ja en svart komedie. Det er heller ikke til å undres over at Tino Sanandaji på Facebook harselerer med både den ene og den andre.

Han starter med å vise til generalsekretær for Advokatforeningen, Anne Ramberg, som tidligere (2016) kom med følgende påstand knyttet til eldre og innvandringspolitikk: «humanismen kräver faktiskt att man får göra avkall på sin välfärd». Vi kan jo undre oss over hvor «humanistisk» Ramberg selv er, for hun hever nok sin lønn og mottar sine offentlige tjenester med største selvfølgelighet.

«Visst kjennes det surt at pengene brukes på innvandring i stedet for velferd,» sier Sanandaji, og legger til: «Men vi må ikke glemme at det går til en god sak, som for eksempel sosialbidrag til Iraks nåværende forsvarsminister. Nå reagerer kanskje en del på at irakiske ministrer blir svenske statsborgere, men til dere fastlåste rasister sier jeg bare: Öppna era hjärtan! ❤️»

Tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt (M) får gjennomgå mer (det var han som ba folket åpne deres hjerter) sammen med Centerpartiets leder Annie Lööf. For de har «forklart at det er spørsmål om åpenhet, liberalisme krever at vi tvangsskatter svensker og gir pengene i bidrag til korrupte araberlands ministrer. Dessuten regnes trygdesvindler-ministeren som ‘sysselsatt’ i statistikken – og hjelper dermed til med å redde fremtidens pensjoner gjennom å plyndre velferden. Syke som ikke får noe fra Nav (Försäkringskassan) skal derfor ikke føle seg blåsta, men være stolt av at Sverige er en moralsk stormakt».

Reinfeldt skal også for noen år siden vist sin forståelse for landets utviklingen: «Jag har ägnat några veckor åt att träffa folk och frågar dem, i detta kollapsens land, hur julhelgen var: Hur var det att fira jul i kollaps? Brann granen? Tog maten slut? Ramlade huset ihop före ni kom in genom dörren?»

Om nåværende statsminister Stefan Löfven (S) kan man ha sagt mye, men Sanandaji nøyer seg med å vise til Löfvens forståelse i 2015: «Det blir en förtjänst för samhället lite längre fram». Vi får anta at i statsministerens «litt lengre frem» menes det i alle fall etter at han selv har forlatt statsministerstolen og deretter kanskje landet?

Man savner virkelig politikerne fra en annen tid. Sanandaji viser til Gustav Möller (1884-1970) som var sosialminister for sosialdemokratene en rekke omganger i perioden 1924 til 1951. Hans holdning var at «Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket».

Vi trenger «Hver bortkastet krone er et tyveri fra folket-politikere» igjen.