Innvandring

Knivdrepte 19-åring, skadet flere andre, men han var jo paranoid

I helga skjedde det igjen: Et angrep i Frankrike i Allahs navn endte med en drept og flere skadet. Gjerningsmannen ble raskt diagnostisert som psykotisk. Men det forteller også om et asylinstitutt som ikke fungerer.

Lørdag 31. august gikk en mann med kniv og et grillspyd til angrep på tilfeldige mennesker på en metrostasjon i Villeurbanne, en forstad til Lyon i Frankrike. Han klarte å drepe en ung mann på 19 år og skade minst syv andre, før han ble overmannet av forbipasserende og holdt nede til politiet kom.

Gjerningsmannen er en 33 år gammel asylsøker fra Afghanistan.

Etter en psykiatriske evaluering av mannen i varetekt, ble det konkludert med at mannen antas å ha vært i en «psykotisk tilstand», og han var dessuten ruset på cannabis. Paranoid psykose er en tilstand som tilsier en uriktig oppfatning av virkeligheten. Symptomer kan være mistenksomhet, mistillit, at man tolker handlinger fiendtlig eller foraktfullt, og er følsom for krenkelser.

Mannen skal i avhør har fortalt at han hørte stemmer i hodet som fortalte om fornærmelser om Allah, og han ble oppfordret til å drepe. Under angrepet skal han blant annet ropt «Dere leser ikke koranen!».

Ifølge CBS News bodde gjerningsmannen på et asylmottak, og ble første gang registrert i Frankrike i 2009. I løpet av disse ti årene skal han ha reist rundt i Europa, blant annet til Storbritannia, Italia, Tyskland og Norge, og så tilbake til Frankrike. Da han ble pågrepet skal han ha oppgitt en rekke motstridene opplysninger, blant annet tre forskjellige fødselsdatoer.

Han skal ikke være i noe politiregister, og er heller ikke registret med noen psykiske problemer. Politiet mener det ikke er noe som tilsier at mannen er radikalisert, og de har heller ikke funnet noen koblinger til terrorisme.

For den døde 19-åringens familie og venner har motivet antakelig mindre å si. De har mistet en som knapt hadde begynt på voksenlivet.

Vi kan selvsagt snakke om en syk mann, eller rettere sagt, etter all sannsynlighet gjør vi det, da det neppe er noen friske mennesker som går til angrep på uskyldige. Men hvorfor man så raskt avviser terror, er vanskeligere å se. Kan det være fordi han selv viser til islam, og vi må for all del unngå noen slike koblinger? Når det gjelder Philip Manshaus’ drap på søsteren og angrep på moskeen, ble siktelsen raskt drap og terror. Hvordan det står til med psyken til Manshaus, vet vi ingenting om enda.

Men om angrepet i Villeurbanne ikke var terror, så forteller det om et asylinstitutt som ikke fungerer.

Mannen har vært ti år i Europa, har enda ikke oppnådd varig opphold og bor på asylmottak. Han skal ha en midlertidig oppholdstillatelse i Frankrike, uten at det fremkommer når denne ble gitt. Er det på denne oppholdstillatelsen han har reist rundt i Europa? Men siden han selv etter pågripelsen oppgir ulike fødselsdatoer, er det nærliggende å tro at vi snakker en mann som har søkt asyl under forskjellig identitet i ulike land.

Er han registrert i noen andre europeiske land? Hvordan kunne han reise rundt uten å bli registrert? Hvor lenge skal han ha mulighet til midlertidig opphold uten å blir returnert til Afghanistan? Er det franske eller andre lands myndigheter som svikter? Er det total systemsvikt?

Dette vil vi antakelig aldri vil få svar på, da verken myndighetene eller MSM synes særlig opptatt av slike spørsmål. Akkurat derfor klarer vi aldri å få gjort noe med et asylinstitutt som ikke fungerer.