Bok

Vår tids viktigste roman: nå i pocket-utgave

Fritenkerne og prisvinneren Ole Asbjørn Ness leverte "norsk samtids viktigste roman" i fjor. Vi trillet terning til en sekser. Boken handler ikke minst om Europa og Vestens skjøre fremtid, fallet vi allerede ser i dag, og et selvsikkert islam som brer om seg. Denne modige og dype boka bør være obligatorisk lesning, ikke minst for dem som sitter på makten i landet vårt.

Aftenlandet borrer mesterlig i det eksistensielle, i menneskets ensomhet og søken etter noe mer, i en roman som samtidig tar pulsen på vår tids store spørsmål: Europa og Vestens usikre og skjøre fremtid, fallet vi allerede ser i dag, og et totalitært islam som brer om seg.

Boken til den tidligere stjernejournalisten og økonomen i Finansavisen (hvorfor lot Hegnar ham gå?), anmeldte vi i oktober da den kom. Vi pekte innledningsvis på at Ole Asbjørn Ness, sammen med kollega Kjell-Erik Eilertsen (hvorfor lot Hegnar også ham forlate avisen?), stod for etterkrigstidens største økonomiske bombe da de i 2013 kunne avkle alt hykleri om at innvandringen er økonomisk lønnsom. Endog SSB hadde ikke hadde annet valg enn å sette to streker under de blodrøde tallene. Myten var knust en gang for alle. Ettertrykkelig. Det var et modig stykke arbeid. Svært modig.

Men boken Aftenlandet er enda modigere. Den er større enn seg selv. Som vi skrev:

Nå har Ness gjort noe enda større. Noe enda mer krevende, noe som fordrer enda større mot.

Denne anmelderen har vansker med å forstå 1) Hvordan våget Ness i det hele tatt å gi seg i kast med et bokprosjekt han må ha skjønt ville kreve nær sagt mer enn hva et menneske kan forvente å mestre? 2) Hvordan klarte han å manøvrere prosjektet så mesterlig og trygt i havn – dertil i full jobb, og med «tre småbarn, Labrador og stasjonsvogn» (sistnevnte i anførselstegn og et sitat fra Ness på boklanseringen)?

Det skulle ikke være mulig, men det er det like fullt. For Ness er en meget belest mann med en forrykende penn og et høyt presisjonsnivå. Han kan psykologi, han kan finans, han kan religion, han kan kultur, han kan sin samtid og han kan denne samtidens historie. Og han er åpenbart et følsomt og tenksomt menneske som tør kjenne på det (uutholdelige) vanskelige å skulle forvalte et liv man av en uforklarlig grunn er tildelt.

(…)

Boken kan leses som en ren kjærlighetsroman. Som en ren eksistensiell roman. Men den er noe langt, langt større. Dette langt større er det som gjør boken helt unik.

Les hele anmeldelsen her, som ble svært godt mottatt av våre lesere, se også kommentarfeltet.

Boken er nå ute i pocket, og fås eksempelvis her.

Langintervju

Foto: HRS

HRS prioriterte også å lage et langlesnings-intervju med Ness da boken kom ut. Det åpner slik:

Mediene er løgnaktige. Islam er dritkjedelig. Ikke-vestlig innvandring er svært kostbar. Fakta er mangelvare. Politikerne er uintelligente. Vi i Vesten er svake og feige. Vi får for få barn. Politikk er som religion. Vesten sliter både med friheten, sexen og religionen. … Velkommen, møt den frittalende Ole Asbjørn Ness!

– Det som er deilig:  har jeg sagt mitt på dette feltet. Og det er i hovedsak to ting: Islam er dritkjedelig, nitrist, en autoritær suppe, og ikke-vestlig innvandring er veldig dyrt. Ok, nå har jeg sagt det! sier en humrende Ness, og fortsetter:

– Tenk, to slike banale ting, så tør vi knapt si det!

For det er nettopp det som plager Ness:

– Hva er det som gjør at vi ikke klarer å forholde oss til slike problemer sånn noenlunde rasjonelt? spør han.

Ness fortjener virkelig å bli lest av ikke minst alle dem som inderlig bryr seg om det gode samfunnet, det gode Norge. Og som har de følelsesmessige batteriene fulladet.

Du får kjøpt pocketutgaven for 179 kroner. Den er verdt hver krone.