Islam

Norge henter barn av IS-sympatisører

Kurdiske selvstyremyndigheter bekrefter at fem barn i al-Hol-leiren er overlevert en norsk delegasjon. Dette skjer samtidig med at returnerte IS-krigere i Norge klager på hjelpen de får.

Barna, som skal være mellom ett og syv år, har etnisk norsk mor fra Oslo (30) og afrikansk far (31). De tre eldste barna skal være født i Norge.

Foreldrene har tilsluttet seg IS, men faren skal være drept og moren forsvunnet, noe Aftenposten fortalte tidligere i år. Da kom det også frem at det er en venninne av moren som har tatt seg av barna i leiren, og det er denne venninnen som «bekrefter» barnas identitet og som er sannhetsvitne for at moren er forsvunnet og at faren er død.

Norge har bedt om barna

En talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene bekrefter overfor NRK at norske myndigheter har bedt om å få barna, og at de skal være overlevert en norsk delegasjon.

Utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndigheten, Abdel Karim Omar, bekreftet på Twitter i går at han hadde vært i møte med norske myndigheter og at møtet var «vellykket». Også Utenriksdepartementet bekrefter møtet.

– Utenriksdepartementet bekrefter møte med lokale kurdiske myndigheter i Syria. I møtet ble den humanitære situasjonen i nordøst Syria diskutert. Norske myndigheter har over lengre tid arbeidet for å finne en løsning for de foreldreløse barna, slik det har vært sagt siden 23. april. Utover det har vi ingen kommentar, skriver pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i en tekstmelding til NRK.

Dermed har Norge gått samme vei som Sverige og hentet ut, på statens regning, det som antas å være foreldreløse barn. Så gjenstår det å se om den forsvunne moren plutselig dukker opp igjen.

Hvem skal ta seg av dem?

Det sies ingenting om hvordan norske myndigheter planlegger å ta seg av barn i Norge.

Vi får anta at det er barnevernet, som jo ikke er noe belastet fra før, som får oppgaven. Vi får også anta at det følger både penger og kompetanse med oppdraget. Og, som gammelmediene vektlegger, det er fortsatt flere barn i leiren som trenger hjelp.

Neste skritt i denne saken er nok at foreldre, særlig mødre, også må hentes til Norge. Til en slik propaganda stiller nok både Leger Uten Grenser, Røde Kors, Redd Barna og dets like opp. At voksne folk slutter seg til en slik grotesk ideologi som IS representerer, skal åpenbart kunne «tilgis». Koste hva det koste vil.

Klager på hjelpen

Samtidig blir vi i dag fortalt at returnerte IS-krigere ikke får den hjelpen de trenger i Norge – det mener de selv, ifølge to forskere som har skrevet bok om temaet. For det er visstnok altfor mye fokus på straff. Rehabilitering av IS-terrorister skal ha mer fokus på geopolitiske spørsmål, erfaring fra krigsområder og gudstro.

– Enkelte hjemvendte fremmedkrigere har opplevd at fengselsbetjenter korrigerer deres religiøse atferd, som at de ber flere ganger om dagen og går med tradisjonell klesdrakt, men det er ikke nødvendigvis ekstremt. Det viser at det er behov for mer kunnskap, sier forsker og medredaktør Stian Lid til Dagsavisen.

En returnert IS-kriger sier at i perioden etter han kom hjem, følte seg som død, «som en død mann med gribber flygende over meg, altså PST og media og sånn». Kanskje han burde tenkt på hvordan gribbene har spist de menn, kvinner og barn som han selv og hans IS-venner har slaktet ned?

Eller kanskje Norge må åpne et IS-hotell med egen spa-avdeling, tilpasset kjøkken, bønnerom og egne imamer?