Terrorisme og ekstremisme

Frikjenner terrordømt

Usbekeren David Idrisson (46) planla å sprenge mennesker i Sverige på oppdrag fra IS, ifølge Solna tingrett, og dømte han til syv års fengsel. Nå frikjennes han av Svea hovedrett.

Solna tingrett konkluderte med at David Idrisson hadde forberedt terrorhandlinger i IS’ navn. Det var kjøpesenteret Mall of Scandinavia og Stockholms sentralstasjon ble pekt på som usbekerens tenkte terrormål. Han ble avslørt med hundretalls kilo sprengstoff.

En av bevisene mot Idrisson var hans kontakt med IS-terroristen Botir Yusupo (34).

I dommen het det blant annet:

«Tingsrättens sammanvägda bevisbedömning resulterar i att det är styrkt att David Idrisson har skaffat, förvarat, transporterat och sammanställt 560 kg kalciumhypoklorit, 100 kg kaliumhydroxid och 50 liter svavelsyra 96 % med uppsåt att utföra en sprängning i Sverige i IS:s namn.»

Idrisson ble dømt til syv års fengsel for terrorplanlegging.

Ikke bevis godt nok

Han anket dommen til Svea hovedrett. Etter at rettssaken var over, slapp de han fri. Og i dag kom dommen melder Expressen:

Idrisson frikjennes fra mistankene om terrorplanlegging. Det til tross for at det er bevist at han har hatt tilgang til eksplosiver.

Hovedretten mener det ikke kan bevises at Idrisson med sina eksplosiver hadde «intensjon om å utføre eller gjennomføre den forbrytelsen som anklageren har påstått.»

I dommen heter det blant annet:

«Sammantaget anser hovrätten att det finns flera för David Idrisson besvärande omständigheter som kan tolkas som att han har förberett ett brott. Det kan också vara så som åklagaren har påstått, dvs. att den beskrivning av hela händelseförloppet som han har lagt fram är riktig».

«Andra alternativ kan dock inte uteslutas. Den bevisning som hovrätten har tagit del av är därmed sådan att det inte är styrkt att David Idrisson har gjort sig skyldig till förberedelse till terroristbrott. Han ska därför frikännas från detta.»

Sikkerhetspolitiet

Rettens talsperson Ragnar Palmkvist forklarar at hovedretten i dommen har konstatert at anklageren har pekt på flere problematiske omstendigheter for Idrisson, men at det ikke er tilstrekkelig for å dømme verken han eller den andre anklagede mannen for terrorplanlegging.

Idrisson ble imidlertid dømt for terrorfinansiering, men den straffen har han allerede sonet i varetekt.

Ifølge Idrissons advokat ble Idrisson arrestert av sikkerhetspolitiet (Säpo) i det øyeblikket han ble sluppet fri. Säpos grunnlag for arrestasjonen skal være å finne i loven om «särskild utlänningskontroll».

Det er helt umulig å forstå hovedrettens konklusjon. Mannen ble med tatt med hundretalls kilo eksplosiver. Men kanskje det er Säpo som kan redde restene av Sverige? Det er i alle fall ikke politikerne, med sine tafatte tiltak.