Politikk

Bompengevotering i Stortinget utsatt

De nye bompengefinansierte veiprosjektene skulle behandles samtidig med at FrP sitter i bompengekrise-møte. Nå er stortingsvoteringen utsatt til 19. juni.

FrP-ledelsen har innkalt til ekstraordinært landsstyremøte onsdag 5. juni for å diskutere situasjonen omkring bompenger. Kravet fra FrPs landsmøte er å få ned bompengene, der partiets nestor Carl I. Hagen fikk landsmøtesalen med på å bruke penger fra oljefondet for å slette all bompengegjeld.

Partileder og finansminister Siv Jensen har sagt at hun ikke kommer til å prioritere saken, og flere i partiledelsen har pekt på at kravet er urealistisk og umulig å få gjennom – ikke minst fordi de øvrige partiene i Regjeringen ikke vil gå med på noe slikt. Samtidig er det stadig flere av fylkeslederne, som også har krevd et ekstraordinært landsstyremøte, som mener nok er nok. FrP får for lite FrP-politikk i Regjeringen, og økningen av bompengebruken kan de ikke lengre være med på. Dermed kan vi være nærmere en regjeringskrise.

Men som vi gjorde oppmerksom på 31. mai er det absurde at mens det ekstraordinære landsstyremøtet pågår skal det samtidig stemmes over to nye veiprosjekter på Stortinget, som er planlagt delfinansiert med bompenger på over 10 milliarder kroner. Dette har eller bør FrP i regjering ha vært klar over hele tiden, og i alle fall sjekket før de planla møtetidspunktet for det ekstraordinære landsstyret.

Nå kan VG fortelle at bompenge-voteringen er utsatt til 19. juni.

Vanvittig & flaks

Det er en utsettelse som Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kaller «vanvittig».

Ifølge VG endte presidentskapets avgjørelse om utsettelse med stemmelikhet, der stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) brukte sin dobbeltstemme for å vedta utsettelsen.

– Jeg har nå fått vite at presidentskapet har behandlet saken og at utsettelsen ble vedtatt med dobbeltstemmen til Trøen. Det er vanvittig og jeg kan ikke tolke det på noen annen måte enn at dette skjer for å hindre at Frp må bli med på å stemme for bompengeprosjekter samme dag som de skal forsøke å tøffe seg og være mot bompenger på landsstyremøtet onsdag, sier Vedum til VG, og legger til:

– Disse sakene var klare til behandling og det har ikke vært noen grunn til å utsette dem. Her kunne Frp faktisk vist sin vilje til å kutte bompengeutgifter. I stedet skal de snakke om kutt på seminar. De skal altså som vanlig fortelle folk hvor stor motstandere de er av bompenger, i stedet for å vise i praksis at de stemmer mot. De holder på med et spill her, som nesten ikke er til å tro, sier Vedum.

Ifølge Morten Wold (FrP) kom det en henvendelse om utsettelse fra presidentskapet, ut fra et ønske fra komiteen. Begrunnelsen var at det «ikke er nødvendig å bruke Stortingets tid på bompenger to ganger før sommerpausen.» Altså at det var fornuftig å samle debattene 19.juni. Han mener at det er lov å ha «flaks». (NB: Denne setningen er redigert 5. juni etter henvendelse fra Morten Wold, da det i den opprinnelige teksten kunne tolkes som om det var presidentskapets ønske, ikke komiteens).

Ingen enkel sak

VG forteller at presidentskapet på Stortinget hadde fått beskjed om at det var et flertall i transportkomiteen, bestående av regjeringspartiene, som ønsket å utsette bompenge-avstemningene. Så stemte de tirsdag morgen over saken – uten at den var formelt behandlet i komiteen. Flere av partiene reagerer på saksbehandlingen. Blant annet sier Sverre Myrli (Ap), i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, at han aldri har opplevd at en sak blir utsatt når den er sendt videre fra komiteen.

Leder i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, Helge Orten (H), avviser at de har tatt hensyn til at de to voteringene ville skje samme dag som FrP skal behandle bompengesaken på det ekstraordinære landsstyremøte.

Det kan vi jo tro hva vi vil om, men hvis det er dette regjeringskollegene var villig til «å gi» FrP i denne saken, da tror jeg vi tok enda et skritt nærmere regjeringskrise. 

Men det vi kan slå fast, er at Siv Jensen har et problem – uansett hvordan man snur og vender på det. Hun har neppe noe kort i ermet som jekker ned skuffede FrP-ere, og skuffer partiet igjen på en av sine kjernesaker går kommunepolitikere uten troverdighet inn i kommunevalgkampen. Og hvordan vil denne troverdigheten være i 2021?