Politikk

FrP lurer sine egne?

FrP kaller inn til ekstraordinært landsstyremøte for å diskutere bompenger. På samme tid skal stortinget behandle to veiprosjekter som kommer til å koste over 10 milliarder mer i bompenger. Prøver FrP-ledelsen å lure sine egne?

Det er TV 2 som melder om det ekstraordinære landsstyremøtet i Fremskrittspartiet (FrP). Her fremkommer det at dagsorden for møtet er den politiske situasjonen omkring bompenger og at partilederen ønsker å gi en oppdatering om situasjonen.

I en tekstmelding til TV 2, sier FrP-leder og finansminister Siv Jensen at hun «ønsker å gi fylkeslederne en oppdatering på den politiske situasjonen omkring bompenger. Jeg har for vane å ha tett dialog med fylkeslederne i viktige politiske saker for partiet. Stortingsgruppen har vært løpende orientert og det er naturlig at vårt landsstyre får samme mulighet til å diskutere saken».

Det heter videre at det ikke er snakk om noen regjeringskrise, men TV 2 viser til at flere sentrale FrP-ere de har snakket med «er avhengig» av bompengeseire før kommunevalget.

Det ekstraordinære landsstyremøtet skal avholdes onsdag 5. juni klokken 16.

Men en regjeringskrise kan være rett rundt hjørnet. For det kan se ut som om FrP-ledelsen skal prøve å lure sine egne med å avholde et møte som i realiteten ikke har noen betydning.

Vedtatt, men …

Skjermdump fra Dagbladets video

Det var på FrPs landsmøte at Carl I. Hagen fikk partiet med på å bruke penger fra oljefondet til å slette all bompengegjeld. Forslaget ble ikke godt mottatt av finansminister Jensen, mens partileder Jensen mente det er «god gammel FrP-politikk».

Salen tok imot forslaget med stående applaus. I en video fra Dagbladet ser vi imidlertid at partiets ledelse, Jensen, nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes, ble sittende. Det var heller ikke Jensen som gikk først på scenen for å «advare» mot det fremsatte forslaget, det gjorde nestleder Listhaug. Hun ba partifellene tenke over realismen i forslaget. Advarte gjorde også tidligere samferdselsminister og sentralstyremedlem Ketil Solvik-Olsen.

Til ingen nytte. FrP-ere vil levere på å få ned bompengene. Partiet har tross alt hatt samferdselsministeren så lenge de har sittet i regjering. Og selvsagt skjelver partiet av suksessen som Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har.

Helt på slutten tok Jensen ordet og sa hun merket seg stemningen i landsmøtet. Hun presiserte at hun ikke ville gå imot at partiet vedtok Hagens forslag, men at det er mange andre tiltak mot bompenger som vil bli prioritert først i forhandlingene med de andre partiene.

Jensen skjønte nok at å gå mot dette populære forslaget ville svekke henne som partileder, men samtidig ga hun altså partiet beskjed at hun ikke ville prioritere et slikt (radikalt) forslag i regjering.

Vedtaket innebærer en kostnad på ca. 100 milliarder kroner, litt over 1 prosent av det innestående på oljefondet. 

Senere har Siv Jensen bebudet et krisemøte i Regjeringen. Dette møtet har visstnok enda ikke funnet sted.

Lurer sine egne?

Det høres tilforlatelig ut at FrP-lederen vil ha tett dialog med fylkeslederne og at hun vil gi dem en oppdatering om situasjonen, men hva skal hun oppdatere dem om? At hun skal levere på landsmøtevedtaket? Hvordan skal hun i så fall levere?

Så vidt oss bekjent «koker» det i FrP og det skal være fylkesledere som har krevd et ekstraordinært landsmøte.

Men rosinen i pølsa, om man skal kalle det dét, er at samtidig med dette ekstraordinære landsstyremøtet, så skal stortinget behandle to veiprosjektpakker til den nette sum av 10 138 millioner kroner mer i bompenger. Over 10 milliarder til, med andre ord.

Ut fra stortingets møteplan starter møtet klokka 10:00 onsdag 5. juni der disse to sakene, finansieringen og utbyggingen av E18 på strekningen Langangen-Dørdal i kommunene Porsgrunn og Bamble i Telemark og av E6 på strekningen Ulsberg-Melhus i kommunene Rennebu, Midtre Gauldal og Melhus i Trøndelag, er henholdsvis sak 8 og 9 av 11 saker. Det heter også at møtet fortsetter utover klokka 16:00.

Men hvem sitter da i det ekstraordinære landsstyremøtet – og diskuterer hvordan FrP skal levere på å få slettet bompengegjeld?

HRS har søkt en kommentar fra Carl I. Hagen, men ikke oppnådd kontakt.