Terrorisme og ekstremisme

Tenåring fengslet for å ha delt video av moskéterroren

En ung mann (18) er blitt fengslet på New Zealand. Han skal ha delt en live video av moskéterroren i Christchurch.

18-åringen er fengslet i tre uker.

Ifølge ritzau/AFP er det snakk om en video som den antatte gjerningsmannen tok opp selv mens hans likviderte barn, kvinner og menn som var tilstede under fredagsbønnen. Videoen, som skal være på rundt 17 minutter, ble blant annet sendt på Facebook.

I de groteske angrepene som fant sted i Christchurch, New Zealands nest største by, ble 50 personer drept og omtrent like mange er innlagt på sykehuset med skader. Rundt 12 skal være kritisk skadd. Den varetektsfengslede Brenton Harrison Tarrant (28) beskrives som høyreekstremist, og politiet tror han var alene om angrepene.

Kort tid etter angrepene gjorde myndighetene i landet det klart at det ville være straffbart å dele den videoen som allerede var begynt å sirkulere på sosiale medier.

I tillegg til deling av videoen siktes 18-åringen for å ha publisert et bilde av en navngitt moské med teksten «target acquired», som er et uttrykk som brukes for å identifisere et mål.

18-åringen ble søndag fremstilt for retten, hvor han foreløpig ble fengslet til 8. april.

I retten opplyste påtalemyndigheten at hvert av forholdene har en strafferamme på opp til 14 års fengsel. Dommeren valgte å beskytte 18-åringen med et navneforbud. Han kan ikke løslates mot kausjon, bestemte dommeren.