Islam

IS-kvinner brenner ned «vantros» telt i flyktningleir. Bedyrer at de har forlatt IS-ideologi

IS-kvinner i flyktningleir i Syria tåler ikke "vantro", og brenner blant annet ned deres telt. Kurdiske vakter sier at de generelt har ingen idé om kvinnenes ideologi. - De forteller oss hva vi vil høre, sier en vakt.

I leiren bor det 25 – 30 000 mennesker som voktes av kurdere. Grunnet IS-kvinnenes potensielle fare, har de fått en egen inngjerdet seksjon i leiren som voktes ekstra godt, der rundt 500 familier holdes fanget etter at de forlot de siste restene av Den islamske staten. Både kvinner og barn ransakes for våpen og eksplosiver når de ankommer leiren.

Kvinnene som France 24 har møtt, er tyske, franske, russiske og canadiske borgere. De får ikke forlate leiren eller ha mobiltelefoner.

De fleste sier de har snudd ryggen til IS-ideologien. Men det er åpenbart mange som ikke har det. Det er kvinner som har brent ned telt til andre i leiren, dem som de definerer som «ikke-muslimer». «De ser på seg selv som de eneste ordentlige muslimene», sier en kurdisk vakt.

Restene etter et nedbrent telt.

En av kvinnene sier det med stor innlevelse slik:

Vi har endret oss. Vi kan ikke si at vi ikke var en del av Den islamske staten. Vi var en del av den. Da vi dro hit, elsket vi den (staten), vi elsket den! … Vi elsket Baghdadi (IS-lederen). Helt ærlig, da vi kom til Syria, ville vi leve i en islamsk stat. Vi ville følge profetien, vi elsket Baghdadi med hele vårt hjerte. Vi elsket kalifatet. Vi ofret alt… vårt blod, våre barn, slik at islam igjen kunne reise seg. Muhammeds islam, fred være med ham, handlet aldri om å drepe barn, handlet aldri om å innføre urett.

Trodde IS gjorde «gode ting»

De fleste insisterer på at de ikke viste hva IS handlet om. Dette sier eksempelvis en 46 år gammel canadisk kvinne som akkurat har ankommet leiren etter 3,5 år hos IS. Hun reiste til IS av humanitære årsaker, påstår hun. Hun trodde IS gjorde «gode ting». Da hun reiste til IS i 2015, vet vi jo at det var meget godt kjent hva IS holdt på med av henrettelser, tortur og sexslavehandel.

En annen kvinne, fransk, sier hun var sjokket over behandlingen av yezidi-kvinnene. Men «som med alt annet, blir man vant til det. Det er som med bombene, hodeavkappingene…» Vel, vi skrev allerede i 2014 om sexslaveriet til IS etter at en video om denne handelen i IS-land gikk viralt. Men den franske kvinnen visste ikke hva og hvem hun sluttet seg til?

Kvinnen til høyre er tysk statsborger og vil «hjem».

Kvinnene er overrasket over at de behandles anstendig av kurderne, at de ikke utsettes for vold, slik IS oppererte.

Det er når kameraet slås av at kvinner forteller om andre kvinner som begår terror i leiren. Som å brenne ned telt til andre kvinner som kritiserer IS.

«Av og til gjør vi rettferdige ting, av og til gjør vi urettferdige ting», som en av dem sier det.

-De forteller oss hva vi vil høre, sier en vakt, og fortsetter slik: – Men vi har ingen idé om hva de faktisk mener. Noen forteller at de er instruert av IS før de forlot terrorgruppen om å reise tilbake til hjemlandet, finne tilbake styrken, for så å komme tilbake til Syria og starte kampen for kalifatet igjen.

-Kvinnene er farlige, sier forsker

Den svenske journalisten Celina Uddén rapporterer fra leire i Syria, og hun sier rett ut dette:

«Jeg møter ingen kvinne som viser anger, visse av dem er aggressive mot journalister og mange vegrer seg for å prate, særskilt dem som ser skandinaviske blonde ut. Men kvinner fra Russland, som Umm Nuseibeh, forteller gjerne:

-Du kommer aldri til å forstå dette om du ikke blir muslim, sier hun til meg. IS kan ikke dø. Dette er vår jord, om Gud vil kommer IS tilbake…. Jeg angrer ikke på at jeg valgte å leve i den IS-staten.»

Magnus Ranstorp, leder for terrorforskningen ved Försvarshögskolan i Stockholm, sier at IS-kvinner er svært farlige.

– De som har vært lengst inne i konflikten, og er blant de mest ideologisk overbeviste, har lav voldsterskel, er traumatisert, dels av vold de har sett eller vold de har utøvet, og er i den farligste kategorien IS-krigere.

Kvinnelige IS-medlemmer har blant annet begått selvmordsangrep i regionen, ifølge Ranstorp.

Ranstorp advarer oss mot å se på IS-kvinnene som ofre. – De kan også være ideologiske pådrivere.