Slavehandel i IS-land

En video viser salg av yesidiske kvinner som sexslaver i Den islamske staten (IS). Amnesty International sier at krigføringen i Irak og Syria overgår alt de tidligere har sett. I den groteske videoen kan man se IS-krigere som fniser og ler mens de kjøpslår om jenter helt ned i 15…

En video viser salg av yesidiske kvinner som sexslaver i Den islamske staten (IS). Amnesty International sier at krigføringen i Irak og Syria overgår alt de tidligere har sett.

I den groteske videoen kan man se IS-krigere som fniser og ler mens de kjøpslår om jenter helt ned i 15 års alderen. Tenåringsjenter med grønne eller blå øyne oppnår høyere pris.

Det har lenge vært kjent at terrorgruppen Den islamske staten (IS) har tatt kvinner som slaver eller koner, og menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International uttalte i september at gruppen hadde tatt «hundrevis, om ikke tusenvis av jesidi-kvinner og barn som slaver».

I forrige måned innrømmet IS at dette stemte, skriver den engelske avisen The Independent.

Det har kommet flere forferdelige og hjerteskjærende historier fra mennesker som har klart å rømme fra terroristene, men dette er trolig den første videoen som viser hvordan mennene oppfører seg når de handler slaver og kvinner.

Videopptaket kommenteres av en mann som forteller at det er slavemarkedsdag og at alle de fremmøtte mennene vil «få sin del». Opptaket viser videre hvordan mennene diskuterer prisen på hver enkelt slavejente.

– Dette er totalt i strid med alt som heter menneskerettigheter, men denne videoen skiller seg dessverre ikke ut fra det som tidligere har kommet frem. For denne krigføringen i Irak og Syria overgår alt som vi tidligere har sett og er totalt blottet for respekt for menneskeverd. Det er rett og slett ubeskrivelig grusomt, sier Tin som nettopp har kommet hjem fra en tur til Libanon,  sier seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty til NRK.

NRK: Video viser IS-krigere kjøpe jesidi-slaver