Frihetsverdier

Facebook forbyr ros og støtte til «hvit nasjonalisme»

Er du hvit og glad i landet ditt? Hold så kjeft om det på Facebook og Instagram.

På Facebooks Newsroom forklares forbudet under tittelen «Standing Against Hate»:

«I dag annonserer vi et forbud mot ros, støtte og representasjon av hvit nasjonalisme og hvit separatisme på Facebook og Instagram, som vi skal begynne å håndheve neste uke. Det er klart at disse konseptene er dypt knyttet til organiserte hatgrupper og ikke har plass på våre tjenester.»

Hvit overlegenhet

Det heter videre at FBs retningslinjer lenge har forbudt hatefull behandling av mennesker basert på egenskaper som rase, etnisitet eller religion – og det har alltid inkludert hvit overlegenhet, fastslår FB.

Ideen om «hvit overlegenhet», et begrep de ikke har benyttet tidligere, er FB blitt overbevist om fra «raseeksperter» i det sivile samfunn  og akademikere:

«( … ) i løpet av de siste tre månedene har våre samtaler med medlemmer av det sivile samfunn og akademikere, som er eksperter på raseproblematikk (race relations) rundt om i verden, bekreftet at det er meningsløst å skille hvit nasjonalisme og hvit separatisme fra hvitt overherredømme og organiserte hatgrupper.»

Det har FB også funnet stemmer ved egen gjennomgang av hva de definerer som «farlige personer og organisasjoner».

Imidlertid påpeker FB at det fortsatt vil være mulig «å vise stolthet for sin etniske arv», men det er nok alt annet enn lurt å bringe inn hudfarge – hvis du er hvit, vel og merke.

Rasisme

At ikke FB selv ser at dette ligger tett opp til rasisme, er underlig. De går rett på hudfarge, og endog knytter mennesker med lys hud direkte til makt. Motsatt vil det si at svarte mennesker, som det kanskje er lov å si uten å bli direkte knyttet til hat, er underlegen. Hvilket menneskesyn er dette?

Men FB tror åpenbart at både nasjonalisme og seperatisme lar seg identifisere – når den er «hvit»?

«Vi må også bli flinkere og raskere til å finne og fjerne hat fra våre plattformer. I løpet av de siste årene har vi forbedret våre muligheter til å benytte maskinlæring og kunstig intelligens til å finne materiale fra terroristgrupper. I høst begynte vi å bruke lignende verktøy for å utvide vår innsats for en rekke hategrupper globalt, inkludert hvite «supremacists» (en ideologi som innebærer at en bestemt klasse av mennesker er overlegen andre, og at den legitimt og legalt skal kunne kontrollere og underkaste andre, red. anm.). Vi gjør fremgang, men vi vet at vi at mye arbeid gjenstår.»

Å knytte «supremacists» direkte til hvite mennsker er igjen å klassifisere som reinspikka rasisme. Og så tør vi minne FB om at «hat» er en følelse, som igjen innebærer at det FB skal lage systemer for er ord og uttrykk som kan, på en eller annen måte, knyttes til det som må kunne klassifiseres som «hatefulle ytringer» (som er noe annet enn hat, selv om det kan utgå fra hat). Noe av dette kan være «enkelt», for eksempel direkte oppfordring til vold, men det har jo FB allerede retningslinjer for – så vi står kun tilbake med hvit hudfarge. Er du svart kan du berettiget hate? FB mener antakelig ikke det, men det er akkurat det som kan bli resultatet på deres plattformer.

Høyreekstreme

FB kommenterer videre at de ikke bare skal «søke etter ord som er knyttet til hvit overlegenhet», men de skal hjelpe folk ved å henvise dem til den USA-baserte frivillige organisasjonen Life After Hate. Det er en organisasjon som er startet av tidligere voldelige ekstremister – først og fremst høyreekstreme.

Det kan jo også bli interessant. Mon tro om jihadister som er kommet på bedre tanker vil finne seg til rette hos Life After Hate?

«Dessverre vil det alltid eksistere mennesker som vil forsøke å spre hat på våre systemer. Vår utfordring er å være proaktive ved å stadig forbedre vår teknologi, utvikle våre retningslinjer og å samarbeide med eksperter som kan styrke vår egen innsats,» sier FB, og avslutter med følgende: «Vi er dypt engasjert og vil dele oppdateringer ettersom denne prosessen beveger seg fremover.»

Det kan være at FB burde tenke mer på livet før hat, heller enn å tilrettelegge for en forskjellsbehandling som kan komme meget skjevt ut.