Kriminalitet

Justisministerens kone har anket

Laila Anita Bertheussen anmeldte Black Box Teateret for å ha snikfilmet justisministerens hjem og benyttet det i teaterforestillingen "Ways of seeing", med formål å "kartlegge rasistiske nettverk". Men politiet henla saken. Hun svarer med å anke.

Justisministeren Tor Mikkel Waras kone, Laila Anita Bertheussen, ble kraftig berørt av at Black Box Teateret hadde ligget i buskene og snikfilmet deres hjem. Filmen ble benyttet i forestillingen Ways of seeing, med formål å «kartlegge rasistiske nettverk».

LES: Grove konspirasjoner om rasistisk nettverk med 20 navngitte personer

Kort tid etter teaterforestilllingen, natt til 6. desember, ble familiens hjem vandalisert og bilen forsøkt påtent.

Bertheussen anmeldte BB-teateret 18. desember blant annet for krenking av privatlivets fred, for å ha utøvd hensynsløs atferd og ulovlig bruk av fast eiendom. Midt på dagen 17. januar ble familiens hjem nok en gang forsøkt påtent, denne gangen via en søppelboks, endog rett etter at Bertheussen hadde vært på et seminar der Ways of seeing og den påfølgende debatten ble diskutert. I tillegg ble det funnet et trusselbrev i familiens postkasse.

På dette foredraget ble Bertehussen kjent med at anmeldelsen hennes var henlagt.

Nå har hun, ifølge sin Facebook-side, anket henleggelsen av saken. Hun skriver:

Som kjent har jeg anmeldt Black Box Teater for å ha snikfilmet vårt hjem. Filmen ble senere benyttet i teaterforestillingen «Ways of seeing». Politiet har henlagt saken.

Jeg har anket.

Politiet kontaktet meg aldri angående anmeldelsen, sjekket aldri fakta, sjekket ikke hvordan regissør Pia Maria Roll Jessens medarbeidere hadde gått frem. Sjekket aldri hva de filmet eller hvilke filmopptak teateret faktisk sitter på.

Har politiet noen gang vurdert om det vi har vært utsatt for kan være en direkte konsekvens av teaterforestillingens konspirasjonsteorier om at min samboer gjennom 25 år og nå justisminister Tor Mikkel Wara er rasist? To ganger har noen prøvd, og delvis lykkes, med å sette fyr på vår eiendom. I tillegg har vi mottatt trusselbrev om at «neste gang lykkes de».

Uansett henlegger politiet anmeldelsen uten å ha sjekket opp en eneste ting, – meg bekjent.

Første gang jeg hørte om delvis henleggelse, var da jeg deltok på et seminar på Oslo fotokunstskole 17. januar. Det ble fortalte av regissør Roll Jessen fra scenen, etterfulgt av løgner om meg. Hun reduserer dessuten meg og min eksistens til et vedheng av justisministeren.

Roll Jessen og vennene hennes har produsert diverse konspiratoriske ideer som at Tor Mikkel er rasist, at min kronikk var en «avledningsmanøver» på vegne av FrP, at kommunikasjonsapparatet i departementet bistår meg og lignende. Sammen med alle påstandene fra Roll Jessen om hva som skjedde på Black Box (da jeg overvar forestillingen), kunne dette vært en komedie. Men at noen aksepterer at folk sniker seg rundt andres hjem, noen med kamera andre med fyrstikker, finner jeg ikke morsomt.

Han ble innsatt som justisminister 4. april, mer enn 25 år siden han sist var aktiv politikker.

5. april er de her og filmer. Og på 1-2-3 så hadde Roll Jessen og gjengen funnet en ny brikke til sin konspirasjonsteori. Nå var Tor Mikkel med i et rasistisk nettverk og mitt hjem et rasistisk hjem?Nei jeg ler definitivt ikke.

Jeg måtte selv ringe politiet for å høre om det stemte at saken var henlagt. Og jeg måtte ringe igjen for å be om å få det skriftlig, noe jeg først mottok 28. januar.

Ikke har jeg hørt et ord fra noen på stortinget, ei heller fra utøvende kunstnere, eller kunstkritikere. Min kjære kalte teateret moralskt konkurs, det må være lov å håpe at flere kan stå opp for det standpunktet.

Jeg er for øvrig ikke medlem av noe parti og har heller aldri vært det, så her er det bare å «kaste seg på» uavhengig av politisk ståsted. Neste gang snikfilmer de kanskje ditt soveromsvindu fra din hekk.

Skuespiller Hanan Benammar forsvarer handlingen med at det for dem var en «pilegrimsferd for å få bilde av disse stedene og disse menneskene», og at de i forestillingen ikke viser noe annet enn husene og soveromsvinduene.

Var jeg ikke heldig?

De kom for å få bilde av huset og oss som bor her, men viste «bare» soveromsvinduene. Jeg tror hun glemmer at hun først stemplet hjemmet mitt som rasistisk og så viste hun bilder fra huset og soveromsvinduet filmet fra privateiendom. Moralsk forkastelig!

Roll Jessen mener at jeg som justisministerfruen må tåle dette. Av alle faktafeil, konspirasjoner og løgner fra Roll Jessen er jo den med fruen nesten søt.

Man må virkelig lure på hva politiet driver med. Her er det snakk om å ta hets mot politikere på største alvor, da det er et demokratisk problem, ja PST har endog satt i verk «Operasjon hat» etter oppdrag fra Riksadvokatembetet, men når vi ha en konkret sak – endog mot landets justisminister og hans familie – så henlegger politiet saken.

Det skal bli interessant å se om politiet behandler anken på samme måte. Og fortsatt har ikke PST vært i stand til å avdekke to angrep på justisministerens bolig? Og hvor er medienes oppfølging?

Norge trenger flere personer med den personlige integriteten som Bertheussen utviser.