Politikk

«Europa har et problem»

Slik lød det fra Luxembourgs utenriksminister, Jean Asselborn, i gårsdagens EU-møte. Problemet er de 800 jihadistene som er fengslet i kurdiske fangeleire i Syria og deres familier. Samtidig kommer Tysklands utenriksminister med et særdeles godt poeng: Hvordan er det i det hele tatt mulig å få IS-krigerne dømt skyldig i en europeiske domstol?

Det var 6. februar i år det ble kjent at USAs president forlangte at Europa «henter hjem» jihadistene (og deres familier) ellers så ble de sluppet fri, idet USA skal trekke seg ut av området.

EUs utenriksministre var enige om at å hente disse er et problem, men der stoppet enigheten. Hvordan situasjonen skal løses var det få som hadde noen ideer om. Som nevnt tidligere (jamfør lenke over) så forbereder Frankrike å hente disse «hjem», for så å rettsforfølge de rundt 100 IS-krigerne. Ungarn på sin side har satt foten ned – ingen jihadister slipper inn i landet igjen.

Norge: Har rettighetene på sin side

Justisminister Tor Mikkel Wara (FrP) sier at IS-krigerne og deres familier har rettighetene på sin side, men de vil også bli straffeforfulgt:

– Alle norske borgere, og barn av norske borgere, har rett til å reise tilbake til Norge, men de må regne med å bli straffeforfulgt. Dette er personer som aktivt har tatt et valg som står i skarp kontrast til vårt demokratiske fundament basert på frihet og respekt. De har støttet et voldsforherligende prosjekt som har tatt liv av alle annerledestenkende på de mest bestialske måter, sier Wara til Vårt Land.

Da er nok enda en justisminister fra FrP instruert av sjefen. For et par dager siden sa statsminister Erna Solberg (H) at vi «ikke kan nekte norske IS-krigere å komme hjem». Hun burde nok presisert at de fleste av de det handler om, har norsk statsborgerskap. Men hvor «norsk» vi opplever at disse som har kjempet for IS er, er nok en helt annen sak. Spørsmålet er vel om de i det hele tatt kan bli norske.

– Vi kan ikke sende inn norske diplomater og hente noen ut nå. Men om det blir en annen type løsning så må vi også ta ansvar for våre borgere på et tidspunkt, sier Solberg til VG, og presiserer at norske borgere som har reist til Syria og Irak som fremmedkrigere og sluttet seg til IS, vil bli straffeforfulgt når og om de kommer tilbake til Norge.

Ergo velger Norge en litt annen «løsning» enn Frankrike, da ved at vi ikke aktivt henter noen til Norge. Men det gjenstår noen problemer, som tyskerne har tenkt på (se under).

For øvrig sitter de fleste partier og politikere helt rolig i båten og mener lite eller ingenting om hvordan Norge skal løse situasjonen. Smart, for først roter de innvandringsliberale og ukritiske islamstøtterne det til og når de ikke liker konsekvensene, da har de ingen ideer om hvordan det skal ryddes opp.

Danmark: Flere sier nei

Flere danske politikere har sagt fra det det ikke kommer på tale å hente jihadister fra Syria til Danmark. Slik låter det både fra Socialdemokratiet (Aps søsterparti), Dansk Folkeparti (mest likt FrP) og Venstre (Høyres søsterparti).

Søren Espersen (DF), som er leder for Det Udenrigspolitiske Nævn, mener at jihadistene skal fratas deres statsborgerskap slik at de ikke kan komme tilbake til Danmark. Utenrikspolitisk talsperson Michael Aastrup Jensen (V) mener jihadistene bør bli satt for en domstol utenfor for Danmark.

Mindre sikker er utenriksminister Anders Samuelsen (LA). Han mener det ikke kan utelukkes at Danmark på et tidspunkt må ta IS-krigerne tilbake. Danskene bør nok også lytte til tyskerne.

Tyskland: Hvordan rettsforfølge?

I Tyskland diskuteres muligheten for å kunne rettsforfølge landets fremmedkrigere. For å «hive jihadisten hjem, er ikke så lett som amerikanerne synes å tro», sier Tysklands utenriksminister, Heiko Maas.

Han viser til at det ikke er mange europeiske land som har ambassade i Syria, som gjør det vesentlig vanskeligere å få fangene utlevert. Men langt verre: Det er så godt som umulig å få samlet inn det bevismaterialet som må til for å få IS-krigerne dømt skyldig i en europeiske domstol.

Ergo kan vi stå overfor en svært kostbar farse av en rekke rettssaker – som ender med frifinnelse, mens forsvarsadvokatene kan le hele veien til banken og tilbake.

Maas har levert, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau, det mest fornuftige poenget jeg har registrert så langt: Det er kun mulig å ta jihadistene tilbake når det er sikkert at disse menneskene øyeblikkelig vil bli stilt for en dommer og kan varetektsfengsles. 

Og det vil kreve en grundig etterforskning og mye informasjon, som ikke kan garanteres, vurderer Maas, som mener at så lenge dette er tilfellet vil det være ekstremt vanskelig å implementere en eventuell retur av disse IS-krigere. «Personer med tysk statsborgerskap har rett til å vende tilbake til Tyskland, men i Syria er det på nåværende tidspunkt ingen måte man kan sjekke folks påstand om statsborgerskap», fastslår Maas.

Hvis vi ender opp med at lover, regler, konvensjoner og just name it må endres for at Europa skal tilpasse seg straffeforfølgelse av muslimske ekstremister, så vil det utvilsomt ta sin tid.

Vi kan bare lure på hvordan vi har stelt oss i Europa. Vi husker alle at ingen land i Europa ønsket å gi asyl til den kristne og forfulgte Asia Bibi i Pakistan, i frykt for opptøyer eller endog terror fra islamister som allerede er på europeisk jord. Og som Jeanette sier på Facebook: «Radikale IS-fruer og barnesoldater er ikke en risiko for landets sikkerhet?»