Islam

Iran straffer Danmark for Muhammed-tegning på Støjbergs iPad

Statsråd Inger Støjberg er den i den danske regjeringen som virkelig står opp for friheten. Derfor nølte hun ikke i fjor med å vise frem sin iPad, som har den verdenshistoriske Muhammed-tegningen som bakgrunnbilde. Nå straffer det iranske diktaturet Danmark ved å nekte å inngå avtale om retur av avviste iranske asylsøkere. Iran vil altså bestemme - igjen - ytringsfrihetens grenser i Europa.

Utlending- og integreringsminister Inger Støjberg (V) hyllet i fjor Jyllands-Postens Muhammed-tegninger fra 2006 på sin Facebook-profil. Støjberg la ut en skjermdump av Knut Westergaards Muhammed-tegning, der profeten har en bombe i turbanen.

– Jeg synes ærligt talt, at vi skal være stolte over Muhammed-tegningerne, skrev hun i statusen.

-Elsker Danmark

Støjberg viste også frem sin iPad, som har samme tegning som bakgrunnsbilde. Hun begrunnet handlingen slik, som kom etter at et dansk museum i en utstilling om blasfemi, nektet å ta med islamkritiske tegninger:

– Det har jeg, fordi jeg elsker Danmark. Jeg elsker ganske enkelt det fundament af frihedsrettigheder, som generationer før os har lagt, og som vort land er grundlagt på.

– Muhammed-tegningerne med Kurt Westergaards i spidsen har været med at definere Danmark som det frie samfund, vi er. De viser, at vi er et frit land, hvor meninger brydes, og man kan sige, hvad man vil, og kritisere, hvem man vil. De har haft en enorm betydning for vores selvforståelse, vores kamp for at skabe demokrati i verden via vores aktivistiske udenrigspolitik, hvor vore soldater kæmper side om side med vore allierede for at skabe frie samfundm, skriver Inger Støjberg.

De gale mullahene

Handlingen i fjor har nå fått politiske konsekvenser, melder DR, som har fått innsyn i et dokument fra Støjbergs departement.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) er løbet ind i problemer med få en aftale om at sende afviste iranske asylsøgere tilbage til deres hjemland. Et dokument fra Støjbergs eget ministerium tyder på, at hun selv har skyld i problemerne – for Iran har opfattet ministerens valg af baggrundsskærm på sin iPad som en provokation.

Det viser en aktindsigt, som DR Nyheder har fået og et svar, som Inger Støjberg har givet til Folketingets Udenrigsudvalg og socialdemokraten Peter Hummelgaard.

De gale mullahene i Teheran skal ha reagert prompte på Støjbergs handling i fjor. Allerede dagen etter publiseringen i september 2017 sendte regimet post til departementet om Støjbergs bakgrunnsskjerm. Støjberg skulle til Teheran i november samme år for å forhandle frem returavtale av avviste asylsøkere. Støjberg bekrefter at det ikke ble noen reise grunnet Muhammed-publiseringen hennes.

Støjberg vil fortsette å jobbe for en avtale med de sårede islamistene i Teheran. Og merk særlig dette: Støjberg sier rett ut at Iran ikke skal bestemme ytringsfriheten i Danmark. Og så faller denne perlen fra en politiker med solid integritet:

Jeg vil blive ved med at vise min opbakning og sympati over for Muhammed-tegnerne i Danmark.