Skal islam kunne ta over norske kirker, Trine Skei Grande?

I en debatt i NRK radio åpner kulturminister Trine Skei Grande for at "andre trossamfunn" kan "forvalte" norske kirker. Hvilke trossamfunn har hun i tankene?

Som kjent er Venstres leder opptatt av at islamofobi er et problem i Norge – etter hennes skjønn, altså. Islamkritikk er i hennes verden det samme som «stueren rasisme» og «ekstremisme». Skei Grande er med andre ord en av islams fremste venner i det politiske Norge. Dette til tross for at hun i alle år hardnakket har forfektet at hun er en sann feminist – i tråd med Venstres historiske ånd, som hun har sagt det. Ja, feminisme og islam, det vet vi alt om.

Men hva skjedde i studioet til Dagsnytt atten sist tirsdag 16. oktober? Temaet var at det er råteskader i over halvparten av Norges 1 633 kirker.

38 minutter ut i sendingen falt det noen meget interessante ord fra kulturministeren. Da hadde Skei Grande allerede slått fast at «mange kirker er ikke tilgjengelige, kanskje en eller to ganger i måneden».

Programleder Espen Aas stiller følgende spørsmål:

-Et ubehagelig spørsmål: Må vi ta vare på alle kirkene?

Slik svarer Trine Skei Grande:

«Ja, vi må nok ta vare på dem som er fredet. Om hvilke trossamfunn som skal forvalte dem, for eksempel, det er man åpen for å finne gode ordninger på. (…) Kanskje andre trossamfunn, hvis det ikke brukes lenger, jeg synes det er viktig at disse (kirkene, min merknad) tilgjengelig-gjøres, at den kulturarven som de forvalter også er noe folk kan bruke og kan ha et forhold til, og at de ikke blir lukkede små steinklumper som ikke er tilgjengelige for folk.

Kirker allerede blitt moskeer

Det kan jo være at Skei Grande kun hadde kristne sekter og katolisismen i tankene. Men utfra hennes utviste naivitet overfor islam, er jeg jammen ikke sikker. GKS-kirken i Skien, Grenland, ble overtatt for å bli omgjort til moské i 2014. Davidstjernen ble fjernet mot lovnad fra kjøper om at dette ikke skulle skje da salget ble gjennomført.

Foto: Leser av rights.

Den siste overtakelsen av en kirke i Norge, som konverteres til moské, skjedde i Drammen i 2016, etter vår erfaring. Det ærverdige Landfalløya kapell fikk raskt fjernet korset. Bak oppkjøpet stod et muslimskpakistansk ektepar som skulle drive veldedig arbeid blant barn, unge og eldre. Tja, organisasjonen Al Ghazali som fikk kapellet, gjør det ethvert islamsk trossamfunn gjør: underviser i islam, og det bes.

Al Ghazali legger selv ut foto på Facebook av arbeidet sitt, som av disse barna på innsiden av det gamle kapellet, elllr kanskje vi skal si; den nye moskeen.

Oppskriften på hvordan ta over en kirke og gjøre den om til moské, har denne hatpredikanten lagt på nettet. Ganske så lik taktikken brukt i Drammen, som styremedlem Runar Lavaas kunne konstatere da transformasjonen fra kapell til moské var et faktum:

– Vi har solgt kapellet til en privat familie, og de kan i prinsippet bruke det til hva som helst. Til oss har de fortalt at de skulle bruke bygget til arbeid rettet mot barn, unge og eldre mennesker. Religion har ikke vært nevnt.

Hvilke konkrete planer Skei Grande har for våre kirker i nær fremtid, fremstår som et åpent spørsmål.