Innvandring

Rekordstort bistandsbudsjett og bistandstoppenes millionlønninger

Norges bistandsbudsjett har økt enormt de siste årene, og vil til neste år være rekordstort. Og bistandstoppene har til salt i grøten.

Nylig kom Trine Skei Grande (V) med en beleilig budsjettlekkasje: Neste år skal Norge sole seg i glansen av et rekordstort bistandsbudsjett. Hele 37,8 milliarder kroner skal Norge benytte på bistand, en økning på hele 7,1 prosent, eller 2,5 milliarder kroner, fra i år. Regjeringen anslår dessuten at flyktningutgiftene i Norge (også en post på bistandsbudsjettet) vil gå ned med 870 millioner kroner, dermed blir det hele 3,4 milliarder kroner mer til utenlandsbistand.

Lekkasjen kom beleilig fordi Regjeringen ønsket å få KrF-leder Knut Arild Hareide til å velge dem. Men Hareide lot seg ikke kjøpe for 2,5 milliarder, han pekte som kjent på Arbeiderpartiet, til tross for at flertallet i KrF synes å være mest på den borgerlige siden. Men det er klart, velger landsmøtet å gå mot egen partileder 2. november, kan Hareide forlate den synkende skuta med hodet hevet.

Med om KrF-skuta knapt holder seg flytende på sine 3-4 prosent, så kan bistandsorganisasjonen seile videre, for bistand er big business der budsjettene har økt enormt de siste årene. For eksempel var bistandsbudsjettet i år 2000 på i overkant av 11 milliarder. Om budsjettlekkasjen stemmer vil bistandsbudsjettet for neste år bety en økning på nesten 244 prosent på disse årene.

Og bistandstoppene har til salt i grøten (kilde Nettavisen):