Islam

Nesten hver 10. borger i Drammen er medlem av moské

Tall HRS har innhentet viser at snart er 10 prosent av Drammens innbyggere medlem av en av byens moskeer. Drammen kan i dag skilte med hele 18 moskeer.

Tallenes tale er ugjendrivelige. Islam vokser og vokser. Som vi meldte i går: I Oslo er nå hver 8. borger medlem av en moské. «Lillebroren» Drammen er hakk i hæl. I den fasadepene elvebyen er nå over 9 prosent medlem av en av byens 18 moskeer, viser tall HRS har innhentet gjennom regjeringens egen oversikt over islamske trossamfunn med rett til tilskudd i 2018.

Nesten 2 prosent av byen er medlem i den albanske moskeen. Brorskapets moské med hovedsete i Oslo har en «lillebror» i Drammen med 1 131 medlemmer, Det islamske forbundeet. Minhaj er også representert, en bevegelse med utspring i Pakistan og ledet av ekstremisten Tahir ul-Qadri som er arkitekten bak dødsstraff for blasfemi i den islamske republikken. Og om ikke lenge er en ny stormoské reist i den innvandrerdominerte bydelen Fjell – med minaret og kjønnsdelte rom. Den har vært medlem av Minhaj-bevegelsen, men et meedlem har opplyst til oss på telefon at de har brutt med Minhaj. Hvorfor de hadde brutt med denne bevegelsen, fikk vi ikke en oppklaring i. Moskeen heter Drammen moské nå, og har nesten 600 medlemmere, som vi ser i tabellen over. 600 medlemmer og en moské-prislapp på 6 millioner kroner + merverdiavgift. 

Tyrkere er den største muslimske innvandrergruppen i Drammen, som består av totalt 116 446 innbyggere. De 18 moskeene i Drammen støttes av stat og kommune med 12 millioner kroner i året.

Pilene peker i én retning også i Drammen: Mer islam. Som da et pakistansk ektepar i 2016 kjøpte ærverdige Landfalløya kapell fra sent 1800-tallet. Ekteparet skulle bruke kapellet til «veldedig arbeide med barn, unge og eldre mennesker» (Vårt Land, betalingsmur). Ikke ett ord ble sagt om religion til selger. Og etter oppkjøpet «ga» ekteparet kapellet til den muslimske gruppen Al Ghazali. I dag ser det dermed slik ut i lokalene:

Fremtiden er islamsk – også i Drammen? Hva sier prestene og biskopene? Ingenting, formoder vi. De ville ha mer islam i håp om at dette også skulle dryppe på kirkene våre. De tok grundig feil, viser professor Terje Tvedt i boken Det internasjonale gjennombruddet. 

Illustrasjonsfoto: HRS, Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Urtegata, Oslo.