Vold og overgrep

Kvinnelig lærer voldtatt av elev på skolen

Det er så man knapt tror hva man leser: En elev er fengslet for voldtekt av en lærer i svenske Nässjö. Hun skal ha blitt dyttet inn i et rom på en videregående skole av eleven i 20-årsalderen på fredag. Rektor er dypt sjokkert.

Ikke bare rektoren er sjokkert og skremt over hendelsen. Det er også resten av personalet, naturligvis. En slik råskap mot lærer skal ikke være tidligere kjent i Sverige. Som rektor sier det til Aftonbladet:

 – Jag har aldrig varit med om något liknande och jag tycker att det är ett fruktansvärt brott, säger gymnasiechefen till tidningen.

Kvinnen gikk selv til anmeldes av voldtekt, og skolens personell ble informert om hendelsen i dag mandag.

En ansatt ved skolen sier at personalet ikke bare er sjokkert, men også «litt forbanna».

Den pågrepne eleven er i henhold til politiet i «20-årsalderen». Tankene går da fort til at han nok ikke er en svenske.  Men det skal vi ikke få vite, ifølge politiet, som skriver dette i en pressemelding:

18 september 15.49, Våldtäkt, Nässjö

En anhållen efter anmälan om våldtäkt.

Under gårdagen fick polisen in en anmälan om att en våldtäkt skulle ha skett på en skola i Nässjö kommun. Polisen har, med anledning av anmälan, vidtagit en rad utredningsåtgärder.

En förundersökning om våldtäkt inleddes och den utredning som gjorts har lett till att en person, en man i 20-årsåldern, nu är anhållen misstänkt för brottet. Förundersökningen leds därmed av åklagare.

Polisen kommer inte att lämna ytterligare detaljer i ärendet.

Vår utheving av siste setning.

Det skal alstå ha skjedd noe så hinsides som at man ikke bare er voldelig mot lærere, men også voldtar, men politiet føler ingen behov for å gi Sveriges befolkning den sannsynligvis mest informerende informasjonen: Hva er hans landbakgrunn? Kan hans kvinnesyn, hans syn på oss «vantro» ha noe med saken å gjøre? Hvordan fatte at noe slikt ekstremt kan skje – på en skole – uten at det gis flere opplysninger?

Men kanskje det er en psykisk syk Lars eller Per. Hvem vet. Det gjør politiet. Og skolen.

Eskalering av vold i svenske skoler

De svenske skolene er mer og mer rammet av voldelige elever. Som vi meldte i fjor om Värnhemsskolan i sydlige Sverige. Den minner om en krigssone, og det er slik svenske skoler kommer til å se ut i fremtiden, mener mange:

Den omtales, og det med rette, som «skandaleskolen». Fullt kaos og slåsskamper grupper mellom basert på nasjonal bakgrunn. Flere titalls politianmeldelser, våpenbeslag, narkosalg, seksuell trakassering, og en skole som må stenges fordi ledelsen mister kontrollen på en voldelig elevmassen. Nå er skolen gjerdet inn med piggtråd – som i en krigssone – og profesjonelle vakter kontrollerer hvem som kan sluses inn på skolens område. Slik ser fremtidens skole ut, mener flere. Velkommen til Nordens multikulturelle utstillingsvindu, Malmö.

Noen gutter tilhørende en annen nasjonalitet, skal ha sent et blikk mot ei jente som «tilhørte» en gutt fra en annen nasjonal bakgrunn. Da smalt det. Kaos og slagsmål mellom nyankomne fra Midtøsten og Afghanistan. Spenningen hadde allerede vært der over tid mellom disse gruppene, forteller Expressen. Det hele endte så voldelig at ambulansen inntok skolegården, det samme gjorde politiet. Deretter ble skolen stengt i to dager. Man hadde ikke kontroll over voldsparate elever.

2 000 elever og en overrasket rektor

Rektor Barbro Willners ble overrasket over beslutningen om å stenge skolen – noe politiet anmodet om. – Dette har jeg aldri opplevd før, sa hun den gang i november 2016, om skolen som har rundt 2 000 elever.

Vakter ble satt inn på skolens område, men heller ikke det hjalp. Nye voldshandlinger elever imellom, som også angrep politi på skolens område. Da er vi kommet til januar i år.

Over 30 politianmeldelser

I løpet av fjoråret og inntil for få uker siden, mottok politiet rundt 30 anmeldelser om forhold på og ved skolen. Ran og mishandling er normen. 19. januar tok vakter beslag i en elektrisk pistol.

Lærerne har nå fått installert varsel i mobilene sine. Så fort et slagsmål er i gang, alarmeres de og løper til resepsjonen for å oppdateres om situasjonen.

Minner om en anstalt

Så hva er tilstanden på skolen nå? Piggtråd, sluse inn på skolens område som voktes av vakter.

Det stopper ikke her, kunne vi også fortelle i fjor:

I årets første åtte måneder er det anmeldt 28 prosent flere tilfeller av vold på svenske skoler enn året før. Det finnes eksempel på kvinnelig lærer som etter slag mot magen har abortert.

Et samfunn der barn og unges respekt for naturlige autoriteter raseres, vel, det forteller om en fremtid som nettopp kan bli en krigssone.