Innvandring

En krigssone. Dette er fremtidens skole, sier flere

Den omtales, og det med rette, som «skandaleskolen». Fullt kaos og slåsskamper grupper mellom basert på nasjonal bakgrunn. Flere titalls politianmeldelser, våpenbeslag, narkosalg, seksuell trakassering, og en skole som må stenges fordi ledelsen mister kontrollen på en voldelig elevmassen. Nå er skolen gjerdet inn med piggtråd – som i en krigssone – og profesjonelle vakter kontrollerer hvem som kan sluses inn på skolens område. Slik ser fremtidens skole ut, mener flere. Velkommen til Nordens multikulturelle utstillingsvindu, Malmö.

Det er knapt så man tror hva man leser om Värnhemsskolan i sydlige Sverige. I fjor fikk skolen en såkalt «fredspris» fordi den tok imot så mange nyankomne asylsøkere. Og det hele dro seg nettopp til sent i fjor. Noen gutter tilhørende en annen nasjonalitet, skal ha sent et blikk mot ei jente som «tilhørte» en gutt fra en annen nasjonal bakgrunn. Da smalt det. Kaos og slagsmål mellom nyankomne fra Midtøsten og Afghanistan. Spenningen hadde allerede vært der over tid mellom disse gruppene, forteller Expressen. Det hele endte så voldelig at ambulansen inntok skolegården, det samme gjorde politiet. Deretter ble skolen stengt i to dager. Man hadde ikke kontroll over voldsparate elever.

2 000 elever og en overrasket rektor

Rektor Barbro Willners ble overrasket over beslutningen om å stenge skolen – noe politiet anmodet om. – Dette har jeg aldri opplevd før, sa hun den gang i november 2016, om skolen som har rundt 2 000 elever.

Vakter ble satt inn på skolens område, men heller ikke det hjalp. Nye voldshandlinger elever imellom, som også angrep politi på skolens område. Da er vi kommet til januar i år.

Over 30 politianmeldelser

I løpet av fjoråret og inntil for få uker siden, mottok politiet rundt 30 anmeldelser om forhold på og ved skolen. Ran og mishandling er normen. 19. januar tok vakter beslag i en elektrisk pistol.

Lærerne har nå fått installert varsel i mobilene sine. Så fort et slagsmål er i gang, alarmeres de og løper til resepsjonen for å oppdateres om situasjonen.

Minner om en anstalt

Så hva er tilstanden på skolen nå? Piggtråd, sluse inn på skolens område som voktes av vakter.

Gated community. Piggtråd og sluser. Dette er altså fremtidens skole – i Sverige. Kommer til et sted nær deg? Skjermdump fra Expressen.

Så kommer «perlen»:

Slik ser fremtidens skole ut, sier flere lærere vi (Expressen) treffer.

Rektor Willners liker dårlig at media er til stede. «Det er ikke interessant», sier hun. Ikke interessant? En skole som minner mer om en anstalt for kriminelle ungdom enn en skole for dannelse og kunnskap? Willners vil åpenbart ikke ha publisitet for de skandaløse tilstandene.

Ikke den eneste skolen – selvsagt

Värnhemsskolan (en vgs, med tidligere godt rykte og Malmös eldste) er selvsagt ikke den eneste skolen i multikulturelle Malmö som sliter med «mentalt uår» blant elevene. En grunnskole i samme by ble politianmeldt da elever simulerte henrettelser som vi ser fra Den islamske staten og tok strupetak på ei jente. På en annen skole alarmerte foreldre at seks år gamle jenter ble seksuelt trakassert.

Krenkelser og mishandling er det nye i svensk skole. Og anmeldelsene har eksplodert:

Bristen på trygghet är många skolors akilleshäl. Medan Sverige diskuterar Pisa-resultat har Skolinspektionen fått in rekordmånga anmälningar i hela riket. Främst för kränkningar. Över nitton procent fler anmälningar än 2015, visar siffror som myndigheten kommer att publicera i slutet av februari, men som vi redan har fått ta del av. Antalet är nästan dubbelt så många som för fem år sedan. Det kan förstås bero på att allt fler vet om att det går att göra anmälningar.

Sistnevnte tror jeg Expressen bør ta på egen kappe: Nei, da jeg var ung hadde det blitt ramaskrik og politi med blålys om slike forhold som nevnt her dukket opp i skolegården.

Elevtallet eksploderte grunnet innvandring

På kort tid vokste Värnhemsskolan fra åtte til 35 klasser (sic). Alt handlet om asylinnvandring og familiegjenforening. Lærerne alarmert om polarisering elever imellom. I tillegg oppsøkte kriminelle skolen for å rekruttere nyankomne til sine aktiviteter, typisk narkolanging. En forklaring på voldsutviklingen som legges frem, er innstramninger i asylpolitikken

I november 2016 tar skolans ledning kontakt med Malmö stads säkerhetsavdelning.

För sent, ska det visa sig.

Flera elever som bott i Sverige i bara några år berättar att bråken på Värnhemsskolan eskalerade efter att tuffare asylregler infördes i somras. Däribland tidsbegränsade uppehållstillstånd, minskad familjeåterförening och ett avtal med Afghanistan om att tvångsutvisa tusentals ensamkommande. Elevernas osäkerhet ökade när de såg hur en efter en av kompisarna fick avslag. Många mådde inte bra och klarade inte skolan.

Rettferdiggjør det vold, etnisk sentrering og narkoslag?

Religiøse konflikter

De voldelige konfliktene har flere utgangspunkt. Kamp om narkopenger, religiøse konflikter, og grupper som fremmer en vi og dem-mentalitet basert på etnisitet.

Var det noen som fremdeles mener at andel nyankomne innvandrere ikke har noen sammenheng med integreringen, ei heller hvilket ønske man har om å bli en full del av det nye landet man har tatt seg til?

La meg sitere danske Grundtvig (1783 – 1872), poeten, forfatteren, politikeren, folkeopplyseren og presten bak den gode, danske nasjonalfølelsen: Alle, uansett rase eller opphav, kan bli en fullverdig del av det danske folket hvis man selv ønsker det – og «har øre for morsmålet og flamme for fedrelandet».

Noe for feststemte politikere å ta innover seg?