Aktuelt

Kraftig økning i vold i skolen

I årets første åtte måneder er det anmeldt 28 prosent flere tilfeller av vold på svenske skoler enn året før. Det finnes eksempel på kvinnelig lærer som etter slag mot magen har abortert.

Det er så langt i år anmeldt 295 tilfeller av «alvorlig fysisk vold» i grunn- og videregående skole i Sverige. Det er først og fremst lærerne som angripes, vitterlig et tegn på et samfunn i forfall. Av og til er volden «regelmessig», heter det. Lærere skalles, de får hår revet av, tenner utslått, ørefiker og knytteneveslag.

Trusler og vold. Ny skolehverdag hos naboene våre i øst.

28 prosent økning altså siden i fjor.  Man lurer på hvorfor dette skjer:

Över 70 procent av anmälningarna handlar om elever som brukat våld mot lärare och annan skolpersonal. I flera fall har liknande våld skett tidigare, ibland även regelbundet. Anmälningarna beskriver hur lärare blir skallade, fått hår bortslitet, tänder utslagna, örfilar och knytnävsslag. En gravid pedagog blir knuffad i magen så att hon får missfall.

– Det här är en riktigt allvarlig signal och jag utgår från att Arbetsmiljöverket utreder vilka orsakerna är, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till tidningen.

Den økende volden i Osloskolen, her ved Stovner bydel, var nylig et tema i Norge. Politiet ber om hjelp. Ja, hva er det som skjer?