Arbeid og utdanning

Hva sier Trine nå om vold i Osloskolen? Fremdeles bare «ett slagsmål» og «that’s it»?

NRK har publisert sjokkerende videoer av jenter i vill slåsskamp inne i klasserom på Hersleb videregående skole. Et skjevt blikk er nok til å utløse slike voldelige opptrinn. Da debatten om all volden i Osloskolen raste i fjor etter at en rektor gikk ut med et kraftig varsel om de grove forholdene, benektet Venstres Trine Skei Grande forholdene fullstendig. Hva sier hun nå?

Det var i september i fjor at Terje Wold, rektor ved videregående skole på Stovner, gikk ut med et kraftig varsel: Skolen hans plages med vold, slåsskamper, generell uro, manglende respekt og aggressiv stemning.

Rektoren sa rett ut at skolens ledelse ikke kan garantere for verken de ansattes eller elevenes sikkerhet. Et eksempel fra Wold var at en slåsskamp utløste at tre politipatruljer ankom skolen. En elev truet nemlig en medelev med øks og brekkjern, og skolen innkalte til et hasteallmøte. Her tok flere til tårene over det de ble fortalt, kunne vi rapportere i fjor.

– Jeg opplevde rett og slett at dersom ikke noe noe ble gjort raskt, kunne situasjonen ved skolen komme ut av kontroll. Dette er bakgrunnen for at jeg så tydelig har bedt om hjelp, sa Wold.

Dette burde selvsagt fått toppolitikerne til å hoppe i stolen. Og, jo da, en av dem hoppet kraftig til, Christian Tybring-Gjedde, men ved hans side i Dagsnytt 18 satt Trine Skei Grande (V) i stolen med disse ordene.

«For det første mener jeg at mye av dette er tatt ganske ut av sine proporsjoner. Jeg hadde seks elevrådsledere fra disse skolene (i Groruddalen, vår merknad) inn på et kveldsmøte for meg i forrige uke og spurte dem. ‘-Er det så ille?’ Og da husker de ett slagsmål, på Stovner, og that’s it

Mer om debatten hos NRK i fjor litt senere. For nå må vi til NRK i dag, som kan presentere svært så avslørende videoer fra en annen skole med høy innvandrerandel elever, Hersleb videregående skole. Det relativt nye for oss utenforstående er at jenter slåss vilt inne i klasserommet, og også utenfor skolebygningen. Det ropes, skrikes og bannes – på norsk. Man kan se av de sladdede opptakene at mange av jentene bruker hijab.

Jentene slåss på grunn av såkalt «blikking», altså et blikk som tolkes som at man ses ned på. Blikket oppleves provoserende. Eller det er kamp om plassering i klasserommet.

Vi snakker om masseslagsmål. Jenter imellom.  Dette skal ha skjedd fire ganger så langt dette nye skoleåret – bare på Hersleb.

– Vi har hatt slåsskamper tidligere, som det er på alle skoler fra tid til annen, men sånn som det har vært den siste uken har vi ikke opplevd før, sier rektor Anja Teig til NRK.

Teig legger til at slåssingen, slik hun oppfatter det, utløses av bagateller. Også på Hersleb er politiet involvert i forebyggende arbeid mot vold.

Les artikkelen hos NRK og se to korte videoer av voldsepisodene.

Da skal vi tilbake til Grande 2017. Altså kun én slåsskamp, ifølge henne, tross det kraftige varslet fra Stovner. Jo, elever involvert i slike slåsskamper og voldsepisoder er typisk elever som ikke kan skrive, ikke kan alfabetet, som har vært på skole i Pakistan i nesten hele ungdomstiden, forklarer Grande.

Men hva så vi på videoene fra Hersleb? Jenter som snakker norsk. Altså må dette handle om noe helt annet. Offergjøringen av jentene nytter ikke, slik Grande prøvde seg i forhold til gutters aggressive og voldelige opptreden.

Kommunikasjon = vold

Oppdragervold, der far slår mor, mens mor (og far) slår barna, er et meget kjent fenomen i særlig muslimske hjem i Norge og deres opprinnelsesland. Dette vet vi. Det er ikke noe nytt. Volden tar mange av disse barna med seg ut i samfunnet, og inn på skolen. Midtøsten er her, som Cemal Knudsen Yucel konstaterer i dag på Facebook:

Dette kjenner vel alle vi igjen som har gått på skole i våre muslimske hjemland hvor man ikke vet at konflikter bør løses med prat, ikke med knyttnever.

Her ser vi et lite glimt av «Midtøstenstilstandene» i Oslo som skjer når Norge ikke har klart å assimilere til og med andre og tredjegenerasjon av innvandrerbarna engang. Dette er bare starten på kulturendringen i Norge, så nå kan kulturrelativistene begynne å juble.

Jeg blir deprimert når jeg ser den ukulturen som jeg selv engang var i, har flytter seg mer og mer til Norge.

Vi må innse at vi er her i landet, fordi Norge er bedre enn der vi eller våre foreldre har kommet fra. Hvis vi ikke lærer kulturen og verdiene her i Norge og ikke assimilerer oss, da blir Norge til et av de landene som vi har kommet fra.

Tragisk!

Krigssone på «fremtidens skole»

I fjor kunne vi også rapportere om forhold ved en Malmø-skole som kan være endestasjonen for skoler i Oslo: Fullt kaos og slåsskamper grupper mellom basert på nasjonal bakgrunn. Flere titalls politianmeldelser, våpenbeslag, narkosalg, seksuell trakassering, og en skole som fra tid til annen må stenges fordi ledelsen mister kontrollen på en voldelig elevmassen.

Nå er skolen gjerdet inn med piggtråd – som i en krigssone – og profesjonelle vakter kontrollerer hvem som kan sluses inn på skolens område. Slik ser fremtidens skole ut, mener flere.

«Skandaleskole», som Värnhemsskolan omtales, er også plaget med dette «nye» fenomenet: blikking.

Noen gutter tilhørende en annen nasjonalitet, skal ha sent et blikk mot ei jente som «tilhørte» en gutt fra en annen nasjonal bakgrunn. Da smalt det. Kaos og slagsmål mellom nyankomne fra Midtøsten og Afghanistan. Spenningen hadde allerede vært der over tid mellom disse gruppene, fortalte Expressen. Det hele endte så voldelig at ambulansen inntok skolegården, det samme gjorde politiet. Deretter ble skolen stengt i to dager. Man hadde ikke kontroll over voldsparate elever.

Skolen satte inn vakter, men heller ikke det hjalp.

Slik ser fremtidens skole ut, sier flere lærere vi (Expressen) treffer.

Ja, dette handler om befolkningsutskiftning, og dermed en ny kultur som vokser frem. Men det vil aldri Grandene vedkjenne, for det er Grandenes villede politikk som ligger til grunn for denne utskiftningen.

PS: I ovennevnte debatt i Dagsnytt 18 i fjor tok Tybring-Gjedde til orde for å putte «verstingene» i samme klasse, for utviklingen går «fra vondt til verre». Han etterlyste også at disiplin og respekt for lærerne settes i førersetet. Grande møtte Tybring-Gjedde med «kunnskapsløst». «Jeg kjente at jeg ikke en gang ble irritert», over Tybring-Gjedde, altså. Ja vel, hvem har hatt rett gjennom årene, og hvem tok grådig feil? Og hva sier politiet i dag om vold på skolene i Oslo? «Det må få konsekvenser om du ikke klarer å oppføre deg. Det er ingen menneskerett å gå på videregående skole», sier Hilde Herstad, politibetjent i forebyggende gruppe. Kanskje Tybring-Gjeddes forslag om egne klasser for verstingene faktisk var et forsiktig tiltak?

Fotoillustrasjon: HRS