Kriminalitet

Fake news om Chemnitz

Etter hendelsene i Chemnitz i Tyskland har nyhetsbildet gitt oss inntrykk av at et nytt nazi-Tyskland er på trappene. Dette bildet har mediene og forbundskansler Angela Merkel vært med å skape. Men nå pågår en opphetet debatt om hva som egentlig skjedde: Var det klappjakt på innvandrere? Hvor mange høyreekstreme var tilstede? Ble "vanlige folk" slått i hartkorn med ekstremister, og dermed sviktet av landets ledelse?

Etter at en tysk mann (35), som også er hevdet hadde opprinnelse fra Cuba, ble knivdrept av to asylsøkere i den østtyske byen Chemnitz (i delstaten Sachsen) har det ene etter det andre medie, både her til lands og i en rekke andre europeiske land, publisert artikler og analyser om alle demonstrasjonene som fulgte i etterkant.

«Alle» var skjønt enige om at demonstrasjonene ble gjennomført av høyreekstreme. Ikke minst ble det en «sannhet» at tyskere angrep og forfulgte innvandrere tilnærmet over en lav sko. Men er det sant?

Høyreekstremister

I vår omtale av hendelsene i Chemnitz (31. august) påpekte vi at den mest nyanserte rapporteringen faktisk kom fra NRKs Guri Norstrøm, da hun også hadde snakket med det som oppfattes som «vanlige folk». Hovedinntrykket man satt igjen med var likevel at høyreekstremismen var på full fremmarsj i delstaten. Det fikk vi bekreftet dagen etter. Lørdag 1. september kom NRK med en ny reportasje der ingressen lød «Ytre høyre-partiet Alternativ für Deutschland (AfD) og den antiislamske Pegida-bevegelsen marsjerte gjennom den tyske byen Chemnitz lørdag kveld.» Her var «hele spektret av innvandringskritiske røster», og med innenriksminister Hors Seehofers ord: Drapet er ingen unnskyldning for å bruke vold.

I Dagbladet hevdet Asbjørn Svarstad at «voldelige nazister overtok gatene i Chemnitz – mens politiet sto og så på».

2. september kunne NRKs Gro Holm fortelle at det var en høyreradikal politiker som sto i spissen for demonstrasjon lørdagen, og at minst 18 personer ble skadd.

3. september kom NTB med en melding, her fra Aftenposten, hvor det het «Titusener møtte opp til antirasistisk konsert i Chemnitz: Titusener samlet seg mandag til en antirasistisk konsert med tyske band i Chemnitz, der ytre høyrefløy de siste dagene har mobilisert mot innvandring.» Konserten ble omtalt som «gratis». Det offentlige Tyskland betalte altså kostnadene for en «antirasistisk motdemonstrasjon». Her var en rekke venstreorienterte band invitert, blant annet «Feine Sahne Fischfilet». Et punkeband som har oppfordret til vold, blant annet mot politiet, og som tyske PST (Verfassungsschutz) har hatt under overvåkning. Hva tenker innenriksminister Seehofer om det?

Forbundskansler Angela Merkel sendte sin talsperson Steffen Seibart for ta avstand til «klappjakten på utlendinger» og for «å oppfordre tyskerne til å stå sammen mot hat og splittelse. Det er forståelig at et knivangrep kan framprovosere sorg og bekymring, men demonstrasjoner i regi av voldelig høyreekstremisme har ikke noe å gjøre med sorg over en person eller bekymring for en bys samhold.» På en pressekonferanse senere støttet Merkel Seibart: «Min reaksjon er at vi har sett bilder som meget tydelig har vist hat og dermed forfølgelse av uskyldige mennesker. Det må man ta avstand fra, det har Seibart gjort, det gjør jeg, det har jeg allerede gjort, og dermed er alt sagt.»

I danske Berlingske (5. september) kunne vi lese en analyse av journalist og forfatter Adam Holm under tittelen «Hjemsøkt av fortiden. Skal vi frykte et nytt nazistisk Tyskland?». Ingressen levnet ingen tvil om hvilken vei det bar: «Sørgelige bilder av forskremte utlendinger, som må løpe spissrotgang mellom spark og slag, sender tankene tilbake i tiden.» Ifølge Holm var det ikke bare de stakkars innvandrerne som ble utsatt for «de Hitler-tilbedende grupper», men også de stakkars journalistene som fikk slengt etter seg «lügenpresse» (løgnpresse).

Opphetet debatt

Merkel fikk derimot ikke rett: «Alt» var ikke sagt. Nå har det oppstått en opphetet debatt i Tyskland om hva som egentlig skjedde i Chemnitz: Ble innvandrere overfalt og jaget? Hvem deltok i demonstrasjonene?

Utvilsomt var det en episode der en mann med innvandrerbakgrunn ble jaget, den foreligger på video på Facebook, men dette skal visstnok være det eneste videobeviset som finnes. Om så er, finnes det lite dekning for Merkel og mainstream medias (MSM) ensidige fremstilling. Og utvilsomt var der høyreekstremister tilstede, men hvor stor var denne gruppen?

Michael Kretschmer, som ministerpresident i Sachsen og partikollega av Merkel, har tatt til motmæle både mot Merkel, Seibart og MSM. Han nekter ikke for at det var høyreekstremister på gatene  – «dem skal vi bekjempe» – men han tar kraftig avstand fra at den brede gruppe av alminnelige demonstranter er blitt beskrevet som hatefulle og ytterliggående. Dette var mennesker som var forbannet og frustrert over knivdrapet, men det var «ikke snakk om noen pøbel, det var ingen heksejakt, det var ikke snakk om noen pogrom». Han mener det er sendt ut en rekke falske meldinger, som mer eller mindre har omgjort Sachsens borgere til noen uhyrer.

Kretschmers vurdering finner gjenklang hos statsadvokaten i Dresden som arbeider med saken. De gjennomgår blant annet det videomaterialet som foreligger. Statsadvokat Wolfgang Klein sier at det foreligger en video på internettet, som er «alminnelig kjent» – og hvor man kan se forfølgelse av en person over en kort strekning. «Denne videoen vil bli vurdert, og så vil vi etterprøve om det er snakk om en straffbar handling.»

Hvorpå han føyer til:»Om andre mennesker i Dresden utover dette skal være forfulgt, er vi ikke kjent med det hos statsadvokaten».

Dårlig nytt for Merkel

Vendingen saken har tatt er dårlig nytt for forbundskansler Merkel. Det er ingen som vil kritisere noen for å ta avstand til høyreekstremister – bare synd at de glemmer å ta samme avstand til voldsforherligende venstreekstremister – men Merkels generaliserende og udokumenterte fordømmelse av demonstrantene i Chemnitz kan slå tilbake på henne selv. Hun slo «folk flest» i hartkorn med ekstremister.

Når uskyldige mennesker blir drept, er det fullt forståelig at folk reagerer. Det motsatte ville vært en tragedie for et samfunn. I Chemnitz opplevde ikke borgerne noen slik forståelse, tvert om ble alle tatt under en kam, hvilket også gjør det svært enkelt å spille politisk på – for partier både på høyre- og venstresiden. Og så langt ser det ut som om innvandringsrestriktive AfD trakk det lengste strået.

Merkel bør unnskylde seg overfor sitt eget folk. MSM bør ta en runde med seg selv.