Aktuelt

Nye bilbranner i Sverige

Natt til onsdag ble igjen biler påtent i Sverige. Politiet peker på "parallellsamfunn".

I løpet av natt til onsdag ble fire biler og en campingvogn påtent i Göteborgområdet. Det skjer etter at over 80 biler ble påtent og vandalisert for ett døgn siden.

Også disse brannene skjedde i boligområder, og det er liten tvil om at de er påtent.

– Bilarna ligger precis intill stora hyreskomplex och det förelåg stor spridningsrisk, särskilt till andra bilar, sier Johan Ljung i politiet til Aftonbladet. Politiet vet ikke om disse brannene kan settes i sammenheng med gårsdagens mange branner, men legger til «at det dessverre ikke er så uvanlig med bilbranner».

Men det Aftonbladet ikke sier noe av hva politiet tror er årsaken til alle brannene, som politet også forventer flere av.

Ifølge NRK.no mener politisjefen i Östra Fyrbodal, Rickard Fremark, at motivasjonen bak brannene er å finne i et utenforskap i samfunnet.

– Det er flere teorier om hvorfor brannene tennes. Én av dem er at det finnes et «parallellsamfunn» som har en egen struktur og som ikke stoler på myndighetene, sier Fremark, og legger til at de har aktører i politiet som jobber med dette daglig.

Det hadde nok vært en idé at politiet realitetsorienterte de svenske politikerne – og tok en sjekk på sine egne politifaglige metoder. For tror virkelig politiet at dette kan ordnes med å prate med foreldrene?

Imens terroriseres nabolag etter nabolag. Det er utrolig hvilken tålmodighet et utsatt svensk folk har utvist, men det spørs hvor lenge de holder ut. Første steg er antakelig å legge sin stemmeseddel i urnen til fordel for Sverigedemokraterna (SD).