Kriminalitet

Organisert nedbrenning av Sverige

Bilbranner har i årevis foregått i Sverige, men det er forsøkt nedtonet og bortforklart. Men når 80 biler blir vandalisert og påtent samtidig, da våkner til og med statsminister Löfven (S). "Min fråga till de här är vad fan håller ni på med?", lyder det fra statsministeren. Akkurat dét skulle han ha tenkt på før.

80 biler ble påtent på tre ulike steder i Göteborg på mandagskvelden. I tillegg var det steinkasting mot politi og flere bilbranner på Trollhättan.

Löfven forbannet

Det var ved 21-tiden mandag 13. august at de første varslene kom. Det het at 10-14 biler sto i fyr på Frölunda i Göteborg. En maskert ungdomsgjeng skal ifølge vitner ha kastet molotovcocktails, knust ruter og satt fyr på biler før de stakk av fra plassen. Det samme skjedde i Hjällbo i Angered, på Trollhättan og Falkenberg, melder Expressen.se.

Tirsdagsmorgenen på Ekots partilederutspørring utbryter statsminister Stefan Löfven (S):

– Jag blir förbannad, på riktigt. Min fråga till de här är vad fan håller ni på med? Samhället kommer alltid agera hårt på det här.

Det er på tide at Löfven blir forbannet, eller riktigere sagt: Det er for sent. For sannhetene er at den organiserte kriminaliteten i Sverige har fått vokse uten at samfunnet har reagert som det burde.

Og nå har det også gått opp for Löfven at kriminaliteten faktisk er organisert. Han synes at nattens branner har visse likheter med en «militær operasjon».

– Det här ser oerhört organiserat ut.

Men hadde statsministeren noen løsning på problemet? I alle fall ikke noe som mediene rapporterer. Men man skal kanskje være fornøyd med at han i det hele tatt uttrykker sinne overfor denne kriminaliteten.

Hva holder Regjeringen på med?

Innenriks- og justisminister Morgan Johansson (S) kaller disse angrepene for «avskyelig»og viser til at Regjeringen i fjor skjerpet straffene for «grov skadegörelse», som nå kan få opp til seks års fengsel. Men det er bare en hake med det, og det er at da må gjerningspersonene først bli tatt. Det er ikke akkurat Sverige kjent for. Og skulle nå noen bli tatt, er de antakelig like raskt ute igjen, fordi ulike grunner taler for at vedkommende ikke kan pågripes og slett ikke frihetsberøves.

Til Aftonbladet forteller politiet at de tror angrepene kan være organisert via sosiale medier og at de har en rimelig god oversikt av ungdommene som har vært på stedene.

– Vi har identifierat och pratat med ungdomar som varit på plats. Men det går inte att säga att det är de som startat bränderna. Vi pratar med deras föräldrar, sier pressetalsperson hos politet, Hans Lippens.

Snakke med foreldre, ja, det hjelper nok.

Ungdommen vet at de har lite frykte, og vi kan antakelig med relativt stor sikkerhet slå fast at vi i hovedsak snakker rotløs ungdom med innvandrerbakgrunn som spiller på «utenforskap».

Så kanskje noen skal spørre Löfven og Regjeringen om hva faen de holder på med? Skal Sverige reddes må landet iverksette en storstilt aksjon, ja, kanskje rett og slett svare med en militær operasjon. Det er ingen som kan forvente at politiet skal klare å rydde opp, dertil et stadig mer utarmet politi.

Samtidig vil den organiserte kriminaliteten bane vei for Sverigedemokraternas (SD) suksess i det snart kommende riksdagsvalget. Det er kanskje akkurat det som kan «skremme» de øvrige partiene til faktisk å reagere. Men som sagt, også det er for sent.

(Forsidefoto: Fra bilbranner tidligere på Etterstadsletta i Oslo, foto HRS)