Religiøse og politiske symboler

Vil bryte forbudet mot burka for frihetens skyld

I morgen innfører Danmark forbudet mot ansiktstildekning. Forbudet møtes antakelig med demonstrasjon samme dag - av kvinner i nikab.

I morgen, 1. august, er det slutt på mobile fengsler i Danmark. I alle fall er dette Folketingets intensjon. De som bryter loven, straffes med 1 000 kr. Ved flere brudd på loven, økes boten opp til 10 000 kroner.

Forbudet ble vedtatt i mai i år, og vi anbefalte vår egen Regjering, som ikke våger å gjøre det samme, om å ta en studietur til vår gamle hovedstad København. Alle i Socialdemokratiet stemte for et forbud, med unntak av Mette Gjerskov. Ja, hva tenker søsterpartiet Ap om det? Og hva tenker Ernas Høyre om at Det konservative Folkepartiet, Høyres søsterparti, også stemte for et forbud?

De som dekker ansiktet, ønsker ikke, eller får ikke lov, til å være en del av våre frie samfunn. Ifølge Reuters, planlegges det demonstrasjoner flere steder i Danmark i morgen – mot den nye loven. En av dem som ikke aksepterer det demokratisk fattede vedtaket, heter Sabina (21). Hun er lærerstudent (!) og vil kun ta av nikaben dersom hun selv velger det.

“I won’t take my niqab off. If I must take it off I want to do it because it is a reflection of my own choice,” she said.

Muslimske kvinner, med god drahjelp fra etnisk danske menn og kvinner, forbereder demonstrasjon med bannere som sier «Mit tøj, mit valg». Også danskene – altså ikke-muslimer – skal planlegge å bruke nikab under demonstrasjonen.

Hvor mye (eller lite) disse nokab-kvinnene har skjønt av et fritt samfunn som Norge og Danmark, viser denne uttalelsen fra en kvinne med tyrkisk opphav:

“I believe that you have to integrate yourself in society, that you should get an education and so forth. But I don’t think wearing a niqab means you can’t engage yourself in Danish values,” Meryem, who has a place to study molecular medicine at Aarhus University, said.

Like Sabina, Meryem plans to defy the law, keep her niqab on and protest against the ban.

Reuters har lagt ut en interessant billedserie: For a photo essay, click on reut.rs/2v1ZkR1

Frankrike banet veien for lovforbud mot ansiktstildekning allerede våren for syv år siden. Sent i fjor vedtok Østerrike det samme, med den snedige varianten at heller ikke skibriller utenfor skianlegg eller munnbind i det offetlige rommet er tillatt, de to sistnevnte momentene for å stoppe eventult forsøk på snik-lovbrudd ved å benytte dette sammen med hijab. I Østerrike er boten på ca 1 400 norske kroner. I Nederland så vi også et flertallsvedtak for et lovforbud (2016, på særlige offentlige steder som sykehus, offentlig transport, skoler og offentlige bygninger), men lovarbeidet er fremdeles ikke ferdigstilt. I Belgia ble det vedtatt lovforbud måneder etter Frankrike.

Da venter vi «spent» på demonstrasjonene i morgen, der altså «de gode» blant danskerne hiver seg med. I visstnok friheten og antihatets navn.