Innvandring

Klar beskjed fra Siv Jensen

FrP-leder Siv Jensen synes å ha innsett at det begynnende opprøret i partiet knyttet til å ta flere migranter til Norge etter EUs nye asylplan, krever at hun som sjef sier fra hvor partiet står. Beskjeden er klar - svaret er nei.

Den siste tidens turbulens i Fremskrittspartiet knyttet til EU-toppmøtets nye avtale om asylpolitikken, har nå fått partileder Siv Jensen på banen.

Jensens klare beskjed på egen Facebook-profil er at FrP er motstander til at Norge frivillig skal ta imot flere migranter fra EU-land. Hun påpeker at Norge allerede har bidratt betydelig.

Jensens løsning er å peke på felles asylmottak i Afrika.

Uroen i partiet begynte med at eks-justisminister Per-Willy Amundsen ga følgende «sjokkbeskjed» til statsminister Erna Solberg (H): «Vi skal ikke ta imot en eneste såkalt flyktning fra EU. Null, ingen!» Det skjedde etter Solberg hadde gitt offentlig uttrykk for at hun er åpen for å delta på en omfordeling innen av migranter som har tatt seg ulovlig til Europa. Amundsen utspill fikk støtte av blant annet Carl I.Hagen, Christian Tybring-Gjedde og Sylvi Listhaug – alle kjent for å tilhøre den mest restriktive innvandringspolitikken internt i FrP, der også partiet har sine kjernevelgere. «Det blåser ikke over», var beskjeden denne gangen.

Solberg vet at hennes liberale holdning, både til EU og innvandringspolitikken, er stikk i strid med FrPs politikk, så enten tirret hun FrP på seg bevisst eller så degget hun opp for Venstre – og kanskje nok en gang kom med en indirekte invitasjon til KrF, hvis «dør alltid er åpen til Regjeringen», som Solberg har uttrykt det flere ganger.

Spørsmålet er således om Solberg ved å åpne frontdøren for politikken til Venstre og KrF kan ende med at FrP stikker ut bakdøra, eller om det faktisk vil føre til interne forhandlinger og beslutninger som partiet FrP kan stille seg bak.

Tausheten fra Jensen var således påtakelig. Det eneste hun hadde uttalt innen dagens utspill var å påpeke at FrP er for en restriktiv innvandringspolitikk – både i Regjeringen og i Stortinget – og at forhandlinger ikke skjer via mediene. Så kan det være at Jensen ikke hadde fullstendig oversikt over situasjonen da hun nylig er hjemkommet fra Kina, men det kan være at hun har tatt alvoret nå. For åpenbart er ikke FrP i Regjeringen og på Stortinget helt ferdigsnakka, men utgangspunktet nå synes å være:

FrP er motstander av å hente migranter frivillig knyttet til den nye EU-avtalen.

Hva som skjer videre får vi vel vite fra slutten av august og utover. Da får vi også vite om Hareide og KrF er klar for Regjeringen.

Da sier vi som Jensen: Nyt sol og sommer! For høsten kan bli politisk hektisk – og så har svenskene riksdagsvalg 9. september. Det i seg selv kan bidra til å endre Europa.