Aktuelt

Utvisning for IS-menn og -kvinne

To menn og en kvinne er fratatt sitt danske pass etter at de ble kjent skyldig i et forsøk på å ta seg til Syria i IS's tjeneste. En annen ung kvinne fikk fengselsstraff. Det er første gang kvinner dømmes for slikt lovbrudd i Danmark.

Ifølge retten i Glostrup var det ikke en ferie som en gruppe unge var på, da de ble anholdt i Tyrkia i mars i fjor. De var på vei til Syria hvor de ønsket å tilslutte seg IS, melder nyhetsbyrået ritzau.

De to mennene har dobbelt statsborgerskap. Den ene, Mohammed Fateh (21), har også pass i Marokko. Den andre, Yahya Nouioua (19), i Algerie. De unge mennene kjenner hverandre fra Aarhus, men det må de nå vinke farvel til – for begge ble utvist fra Danmark.

Det sammen ble Marwa Resthtin (22), som dermed må vende nesen tilbake til Afghanistan. I tillegg ble en jente (da 17) kjent skyldig for samme forhold, men hun har kun dansk statsborgerskap.

De ble alle dømt til tre års fengsel.

Det er første gang at danske domstoler behandler saker hvor kvinner er involvert i IS-støtte.

Det var 8. mars at de fire unge møttes på Københavns Lufthavn i Kastrup. Dagen før hadde de kjøpt billetter til Istanbul i Tyrkia. Men det var kun Resthtin av kvinnene som kunne reise, da foreldrene til jenta på 17 år hadde tatt passet hennes.

De tre ble anholdt i Tyrkia, mennene i Istanbul 17. mars ved en busstasjon. Kvinnen fortsatte på egenhånd, men ble anholdt i byen Yayladagi, som grenser opp til Syria.

Alle har anket rettens avgjørelse.