Innvandring

Italias nye Regjering selger ut ny politikk for båtmigranter

"Alle i Europa meler sin egen kake", sier Italias nye innenriksminister, som stenger landets havner for båtmigranter. Det har vært gjort før, så her spiller antakelig den nye Regjeringen sine politiske kort taktisk.

Den franske frivillige organisasjonen SOS Méditerranées skip L’Aquarius ble søndag nektet adgang til Italias havner av innenriksminister Matteo Salvini, som også slo fast at den «skamfulle businessen» skal stoppes.

L’Aquarius har 629 migranter ombord som de plukket opp fra gummiflåter som de har lagt ut i fra Nord-Afrikas kyst. Skipet fikk først beskjed fra den italienske kystvakten om å legge kursen om til Malta, men Malta ga klar beskjed om at de ikke kunne ta dem imot. Deretter fikk L’Aquarius beskjed om å forbli i den posisjon de er, 35 sjømil sør for Sicilia.

Drahjelp fra medier

Den spanske avisen El País har en journalist ombord som hevder at migrantene, heriblant 123 mindreårige og syv gravide kvinner, blir brukt som en «prøveklut» for innstramningspolitikken på innvandringsfeltet fra Italias nye Regjering.

Nå er det ikke første gangen at skip med migranter blir nektet ankomst i italienske havner, så det ligger kanskje et snev av sannhet i El País-journalistens påstand – dog blir det mer som «nyttig idiot» for den nye Regjeringen. For innenriksminister Matteo Salvini (også leder av partiet Lega) er selv den som passet på å spre informasjonen om L’Aquarius’ situasjon – og derav Italias nye kurs i innvandringspolitikken.

På twitter var han raskt ute:

«Alle i Europa meler sin egen kake. Malta nekter å ta imot. Frankrike driver migrantene tilbake ved grensen og Spania forsvarer sin grense med våpen. Fra i dag retter også Italia opp ryggen og sier: Stopp den skamfulle businessen med illegal migrasjon.»

Så fulgte han opp med et bilde av seg selv som taler sitt eget språk: Beinhardt blikk rett i kamera, stram om munnen og med armene i kors. Og for sikkerhets skyld hashtaggen #chiudiamoiporti (vi blokkerer havnene).

Det burde ikke overraske noen: Lega gikk til valg på en radikal omlegging av innvandringspolitikken. Lega har lovt at de minst 600.000 migranter som antas å oppholde seg illegalt i Italia skal ut, og innvandringen skal stoppes. Det likte åpenbart mange i folket: Partiet gikk fra 4 prosent i 2013 til 17,5 prosent i parlamentsvalget i mars i år, som resulterte i 124 seter i parlamentet. Partiet ble valgets store vinner, selv om Femstjernebevegelsen fikk flest stemmer, og har 229 parlamentsmedlemmer. Til sammen har de 353 representanter i et parlament som gir flertall på 316.

Stillingskrig

NGO-ene som opererer i Middelhavet har fått kraftig kritikk, da både av Lega og regjeringspartneren Femstjernebevegelsen. Under dekke av å utføre humanitær hjelp har de i realiteten laget seg en business på mennesketrafikken. De oppfører seg som moderne slavehandlere, hevder Salvini.

Men som flere aviser spør, blant annet Berlingske: Hvor lenge kan Italia opprettholde en blokade som strider mot internasjonale avtaler om sjøfart?

Så dette kan bli litt av en stillingskrig: En innenriksminister som setter seg selv på en knallhard prøve mot en NGO som vil gjøre alt for å få verdens sympati og støtte. Så heter det da også at L’Aquarius egentlig bare har kapasitet til 550 passasjerer og at de ikke har mat og drikke til mer enn 48 timer.

Innenriksmiinster Salvini på sin side kan hente støtte i egen befolkning. I en rapport fra Università di Siena før valget kom det frem 66 prosent av italienerne betrakter grensekontroll og kontroll med innvandringen som hovedsaken for å ivareta landets nasjonale interesser. For fire år siden var denne andelen på 30 prosent. I tillegg gikk 34 prosent inn for å ta militære midler i bruk for å stoppe migrantene, og 38 prosent vil sende flyktningene tilbake – selv om de risikerer å bli utsatt for vold og mishandling. 55 prosent så en klar forbindelse med innvandring og terrorisme. 59 prosent mente at den da sittende regjeringen skjulte migrantenes reelle omfang for befolkningen, og 57 prosent betraktet EU som medskyldig.

Så kommer nok EU, og FN, snart på banen med en formanende pekefinger til Italias Regjering. Det vil nok kunne tjene både Lega og Femstjernebevegelsen, som begge er like EU-kritiske.