Mediekritikk

Barn eller mann etter som det passer seg

En 17-åring er et barn når det tjener asylaktivismen, mens en 17-åring er en mann når det er mest hensiktsmessig. Ser ikke NRK og Venstre sin egen inkonsistens?

Høsten 2017 begynte asylaktivister og pressgrupper, Venstre inkludert, å kjøre en massiv kampanje for at de såkalte Oktoberbarna skulle få bli i Norge. Oktoberbarna er hovedsakelig 18 år gamle afghanske menn som fikk midlertidig opphold som barn da de ankom som «enslige, mindreårige asylsøkere» (EMA) høsten 2015. Mange av dem fylte 18 høsten 2017 og skulle uttransporteres. – Det handler jo om barn, vrælte alskens asylaktivister, og mediene var naturligvis heller ikke vonde å be.

Kampen for «Oktoberbarna» var snart høyt og lavt og overalt i nyhetsbildet.

Man tok antagelig eksempel fra Sverige, hvor voksne menn ofte kalles «flyktningebarn».

Enslige, mindreårige asylsøkere i Storbritannia 2016.

Det er jo også ansett å ha langt større appell til publikum. Både pressen eller Faktisk.no unnlot å påpeke det faktum at Oktoberbarna ikke en gang var barn i vanlig forstand da de kom; 92 prosent av EMA er mannlige og de aller fleste oppgir å være mellom 15 og 17 år ved ankomst.

Det populistiske Venstre hev seg ikke desto mindre på kampanjen for barna [mine uth.]:

– For Venstre er barn og mindreårige ei kampsak. Derfor er det ikkje unaturleg for oss å ta kampen, seier innvandringspolitisk talsperson i Venstre, Ketil Kjenseth.

Men det er visst forskjell på barn her i verden. Er man en 17 år gammel asylsøker er man et barn Venstre er villig til å kjempe for. Er man en 17 år gammel festdeltager som har samleie med en da 38 år gammel Trine Skei Grande, er man en mann – og jo mindre man snakker om saken, jo bedre er det. Den kampen er det visst helt unaturlig for Venstre å ta.

Også for NRK – som på ingen måte har noen politisk slagside, må du tro – er det som var barn i går, blitt mann i dag:

Saken om den da 17 år gamle mannen som har bekreftet at han hadde sex med Grande under en fest dagen etter bryllupet til Sp-nestleder Ola Borten Moe i 2008, preget medienes dekning av helgens landsmøte i Venstre.

Så kan vi andre bare lure: siden når ble en persons alder og kategori avhengig av politisk kontekst? Siden innvandringsliberale skjønte at kampsaken «Oktobermenn» ikke var like salgbart som «Oktoberbarn»?

Men da venter vi i spenning på at pressens vokterråd Faktisk.no skal oppklare saken for oss: Er en 17-åring en mann eller er han et barn?